Ce înseamnă ”tefeleu”, ”tefelist”?

Mi-am pus întrebarea asta acum vreo 5-6 luni și eu. Și mnu, nu eram sigur. Simțeam nivelul peiorativ al termenului și puteam ghici cam care e direcția către care bate, dar nu puteam să-mi dau exact seama. Și exact mi-am dat, sursa fiind însuși Mirel Palada, cel care a și contribuit major la popularizarea termenului. De menționat că el preferă ”tefeleu”.

Bine-bine, dar ce înseamnă. Păi e citirea pe litere a abrevierii de la Tânăr Frumos și Liber – TFL – tefeleu/tefelist.

Termenul de Tânăr Frumos și Liber a fost popularizat major de presa pro-guvernamentală pe la sfârșitul lui 2015, în principal odată cu evenimentele ce au succedat incendiului din Colectiv. Principalul purtător de stindard a fost Mircea Badea care structura, seară-de-seară, formularea ”tinerii frumoși și liberi care se dau cu curu’ de pământ”. Din conveniență, s-a optat pentru abrevierea TFL, de unde și tefeleu/tefelist.

Ok, dar cine sunt tefeleii? Păi tefeleii pot fi diverși. Depinde pe cine întrebi. În majoritar, un tefeleu trebuie să aibă un puternic sentiment anti-corupție. Nu ai acest sentiment, nu ești tânăr frumos și liber. Cum în țărișoara asta scumpă a noastră cele mai multe scandaluri de corupție gravitează în jurul PSD, un tefeleu are tendința evidentă de a fi anti-PSD, deci un junghi în coasta comunicațională a purtătorilor de mesaje.

Nu supărați tefeleii. Ies în stradă și fac scandal, dau jos guverne, timorează nehaliții…

Pe lângă credința anti-corupție se mai atribuie multe alte elemente tefeleilor, însă niciunul care nu derivă din asentimentul principal nu este definitoriu. De exemplu, se face des confuzia între tefeliști și varianta americană SJW – Social Justice Warrior – Luptător pentru justiția socială. Acești SJW sunt niște bigoți ai politicii corecte care duc totul către niște extreme de neimaginat. Și da, un SJW în România ar putea fi băgat în găleata cu tefelei, pentru că nici ei nu suportă corupția, dar nu și invers. Cunosc tefelei xenofobi și homofobi dar care și-ar da viața numai să nu se exploateze Roșia Montană. Altă greșeală e să se creadă că tefeliștii sunt corporatiști sau hipsteri. Iarăși greșit. Sunt destui membri PSD (deci implicit non-tefelei) care lucrează în corporație sau cred în S-ul din PSD – socialul din SJW.

Mă rog, ați prins ideea. E greșit să presupui orice altceva despre un tefeleu/tefelist cu excepția urii lui față de corupție și elementele asociate acesteia.

Și ca un bonus, eu prefer varianta ”tefeleu”, pentru că se apropie mai bine de originea termenului. Un tefelist se presupune fie că lucrează la TFL (comparație cu ceferist), fie că ține cu TFL (comparație cu dinamovist). Sau da, poți fi tefelist dacă ai peste 35 de ani și urăști corupția, a se înțelege că legal, după 35, nu mai ești tânăr.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

20 de gânduri despre „Ce înseamnă ”tefeleu”, ”tefelist”?”

  1. Acuma il inteleg pe Mirel Palada ca a popularizat cuvantul intr-un context peiorativ, el saracul este opusul lui frumos si liber, pizma bat-o cucu.

    Apreciază

    1. Nu știu de unde să încep. Ai pus 2 întrebări, nu una. Retard… poate vrei să zici retardat. Lași spațiu înainte de semne de punctuație, dar fiecare trebuie să trăiască cu alegerile lui greșite în viață. De faptul că Palada nu e o persoană apreciabilă, zic că sunt de acord. Dar poate fie nu știi ce e ăla formator de opinie, fie crezi că doar opinia ta contează și dacă nu ți-a format-o el, nu e de luat în seamă. Omul predă la universitate, are 5000 de likeuri la pagină și mulți prieteni/followeri, plus activitate de blog apreciabilă. Eu înțeleg că nu-ți place de el, că nici mie nu îmi (mai) place, dar să ne ancorăm în realitate numai puțin, sugerez.

      Apreciază

  2. “Omul predă la universitate, are 5000 de likeuri la pagină și mulți prieteni/followeri, plus activitate de blog apreciabilă.” Veorica – prim-ministru, eurodeputata, vicepreședintă a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la categoria Agricultură. Oare poate fi si ea formator de opinie? Despre ce vorbim?

    Apreciază

  3. Ma bucur mult ca v-am descoperit. Tocmai citisem un articol legat de “tefelisti” si dupa modelul pesedisti = PSD, incercasem ceva asemanator cu TFL, dar m-am oprit la Tineretul….F si L…Acum sunt o pensionara luminata. Multumesc sincer.

    Apreciază

  4. Multumesc pwntru explicatie. Pana acum asociam termenul tefeleu, termenului derbedeu.
    Acum m-am lamurit, tefeleu inseamna ceva de genul Flower Power, termen uzitat in anii 70, cred.
    Multumesc inca o data.

    Apreciază

  5. o dată cu evenimentele ce au succedat

    In acest context, este ODATA, cu sensul de „in acelasi timp”. Separat e doar in cazul in care se poate substitui cu 2 ori… e simplu.

    Apreciază

Lasă un comentariu