Ce spun toate sondajele de opinie din ultima lună despre rezultatul alegerilor?

Am analizat cam toate sondajele de opinie făcute publice în ultima lună (+/- câteva zile), respectiv 8 la număr.

Mai jos aveți un tabelaș, care poate vă ajută.Alegeri Parlamentare Toate Sondajele

Cifrele pe fond albastru reprezintă minimul obținut de acel partid. Cele scrise cu roșu și pe fond ușor portocaliu reprezintă maximul primit de către partidul în discuție. Coloana ”Media aritmetică” reprezintă fix asta, media aritmetică a tuturor rezultatelor obținute de fiecare partid, mi-am permis să dau și o preconizare personală, iar ultima coloană reprezintă variația, respectiv diferența dintre procente, max si min, primite de acel partid.

După cum se observă, cele mai „volatile” partide sunt PNL și USR, iar asta se întâmplă din două motive. Primul ar fi că ele cam ”fură” unul de la altul electoratul, poate un pic și de la PMP, dar unde unul este jos (a se vedea Kantar), celălalt este sus și invers… cumva. Cele treisprezece puncte mai sunt justificate și de ”avangarde optimist / avangarde pesimist”, care reprezintă, practic, același sondaj, însă arată o analiză asupra potențialului minim sau maxim al fiecărui partid (n.b.: maximul PNL de 31 e în roșu alături de cel de 30 pentru că este ușor falsă cifra de 31). Dar, că tot vorbim de sondajul acela al Avangarde, cel mai interesant stă PSD-ul, care pare înlemnit la 40 de procente, ceea ce mă înclină să zic că fix acesta va fi scorul obținut de cel mai mare partid din România. Singurul lucru pe care poate l-ar face PSD-ul ar fi să scadă în contextul în care membrii de partid vor vota fie cu ALDE fie cu PRU, ca să se asigure că acestea ajung în parlament și să cotizeze astfel la formarea majorității.

ALDE este următorul partid despre care putem spune că sigur va ajunge în parlament, ei nefiind cotați cu sub 5 în nicio situație (de unde deduc că afirmația de mai sus s-ar putea rezuma la PRU doar). Alături de ei, UDMR va obține cu siguranță cei 20% necesari în 3 județe ca să intre în parlament, indiferent de scorul de pe țară, care poate fi sub 5%. Problema principală este cu PMP și PRU. Dacă PRU are șanse foarte mici să intre – doar două sondaje dându-i la limita de 5, PMP-ul ar putea fi un important factor în formarea unei eventuale coaliții de dreapta, însă există condiția necesară: depășirea pragului de 5%. Ei sunt constant dați cu 5 sau peste, însă acest prag e riscant. Personal, cred că PMP-ul va intra în Parlament cu marjă confortabilă, însă doar procesul electoral o zice, iar sondajele sigur le dau emoții băsiștilor.

Și, ce să zic, baftă tuturor! Eu sigur voi fi într-o secție în calitate de observator, deci acolo nu vă trebuie baftă. 😀

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: