Traducerea şi adaptarea…

Traduceri proaste. Acum vreau să vă vorbesc despre acest subiect. Bineînţeles că mă refer la traducerile de filme şi bineînţeles că nu le mai folosesc de când am învăţat engleza. Nu mai suport să mă mai uit la un film la televizor! Turbez!Moo Este ca şi cum aş vedea muştele iubindu-se (asta e din George Carlin). Într-adevăr, traducerea acoperă esenţialul, dar nu acoperă restul, care pentru unii poate fi esenţial. De la umorul de limbaj până la ceea ce înseamnă felul în care o spui.

De asemenea, dacă stai ca retardatul să te uiţi la subtitrare nu mai eşti atent la detaliile oferite de tubul catodic, dar îţi exersezi „reading skills-urile”. Este cel mai enervant lucru ca atunci când cineva traduce „Fuck you, you fucking motherfucker” în varianta „să te ia dracul” sau mai rău, o trage mot-a-mot, ceea ce iese… mă rog, vă puteţi imagina. Dar eu îmi pun întrebarea, ce rost mai are să traduci jumătate din film care nu este esenţial, mai bine traduci doar jumătatea esenţială, şi se prinde lumea. Adică ce vreau să spun este că atunci când faci o traducere, fă-o până la capăt, şi dacă se supără CNA-ul, spune-le că trăind în Uniunea Europeană, nu mai există frontiere pentru utilizarea unei limbi iar asta include şi limba profană (că vulgară nu este un termen acceptat de raposatul Pilif and co.).

Ok, mă veţi întreba dar ce fac atunci când este vorba de un film străin, vă spun ce aş face, aş învăţa limba mai degrabă decât să citesc „bună ziua pincipeso” în loc de „bună ziua prinţeso”, şi ştiţi voi la ce mă refer. Facem şi noi ca japonezii, şi pentru asta vă ofer un link ce vă trimite către cele mai interesante snap-shot-uri cu traducerile proaste. Dacă ar face şi pentru cele din sau în română câteva ar fi perfect!

Spor la scos filme fără traduceri

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: