Spațiu înainte de virgulă

Multe abominații rezultate în urma generalizării accesului la net se petrec în spațiul internautic. Puține sunt însă de talia celui care pune spațiu înainte de semnele de punctuație. Nu înțeleg de ce trebuie masacrate regulile scrierii în acest hal. Îmi este greu să pricep de ce sunt atâția ignoranți online. Și ce e cel mai dureros este că aceștia își promovează, adesea, spațiile prin postări de genul ”radiosimplu”.

12932557_1021173801253444_8840659224827677058_n

Hey, prostime, dați-mi șer și like pentru că am pus niște cuvinte într-o formă foto. Că tot am zis foto, foto credits: radiosimplu.

 

Cine sunt cei care pun spațiu înainte de punct? Sunt aceiași care parchează pe linia de parcare și în loc să repete manevra, o lasă așa. Sunt aceiași cu cei care stau în ușa metroului, în afara acestuia, în loc să-ți facă loc să cobori. Sunt cei care nu sunt în stare să scrie un doctorat, dar au aspirații la acest titlu. Sunt, până la urmă, cei care parchează pe linia de tramvai, adică niște proști pentru care oameni normali fac hernie. N-aș vrea să spun că sunt cei care dau autorizații de funcționare fără să viziteze locul. Cu alte cuvinte, exact nesimțiții care fac referire la nesimțiți. Pentru că, mnah, nu ne simțim.

În practic, n-am decât rugămintea: masacrați ce vreți voi, la voi acasă. Dar să masacrezi limba română, iar apoi să te plângi de incultură sau să arăți greșelile din cultura altora raportându-te la a ta, punând spațiu înainte de semnul exclamării, arată clar că nu ai legături strânse cu cotidianul.

Dar ce nu înțeleg este: de ce ai face așa ceva? Mie asta mi se pare la fel de gravă, dacă nu chiar mai gravă, ca greșelile de scriere. Păi cum știm să conjugăm, să articulăm, să punem cratimă sau să scriem ”vreun” legat, ar trebui să știm și cum se pun semnele de punctuație. Mă rog, că NU SE PUNE SPAȚIU ÎNAINTE DE SEMUL DE PUNCTUAȚIE. Sau n-am fost suficient de clar?

Nu cred că există carte în care să se pună ”spațiu-punct”. Sau ziar. Nu știu dacă am citit ceva oficial cu asemenea orori de bun simț. Singurul loc unde găsim spațiu înainte de semnul întrebării este pe internet. Și aș înțelege tastările făcute pe touch-screen, că deh, ni se mai întâmplă, dar când văd postări constante construite ca atare, unde fiecare articol, expresie sau luare de poziție își poartă trademark-ul spațio-punctual, înnebunesc pur și simplu.

Dragi blogări aspiranți și stimați oameni cu valori sociale crescânde, cu acces la net și dorință de a împărtăși păreri într-un mod tastat, nu insist să știți că nu se pune virgulă între subiect și predicat. Mă deranjează, dar nu chiar atât de tare că nu scrieți cu diacritice. Nu-mi place că nu știți când se pune cratimă. Dar, vă rog, în numele a tot ce a mai rămas sfânt printre regulile scrierii, nu mai puneți spațiu înainte de semnele de punctuație… Inclusiv paranteze și ghilimele.

P.S. Și să mai ținem minte un lucru: dacă ai pus semnul de punctuație, fie apeși pe butonul ăla lat din josul tastaturii, fie pe ciudățelul ”Enter”. Astea sunt, cu foarte mici și prea puțin notabile excepții, singurele două butoane ce trebuie folosite după semnele de punctuație.

P.P.S. Și eu fac greșeli multe. Și fac și mai multe abateri de la normele scrierilor, de aceea nu prea am pretenții în toate cazurile ce țin de scriere, am însă aici.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

2 gânduri despre „Spațiu înainte de virgulă”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: