Apa trece, pietrele rămân.

M-am trezit în această dimineață oarecum lovit de o postare a lui Roger Waters. El făcea un apel către Rolling Stones să nu cânte în Israel. Zic: ia stai un pic, de ce? Și citesc, și devin din ce în ce mai interesat de subiect. 

Image

Frățică, știi sa citești?

Poi ce se întâmplă? Acum câțiva ani, Waters s-a dus în Palestina în niște vizite și a vazut cum trăiesc și cum sunt tratați oamenii de acolo. Iar recent, o organizație non-violentă BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), un nume de zici ca vine direct de pe Wall Street, i-a atras atenția fondatorului Pink Floyd, un alt nume de zici că e de pe Wall Street. OK, și ce face organizația aia? Organizația aia este mondială și încearcă și susține crearea de presiune asupra Israelului prin mijloace de protest pașnic, precum boicotul, pentru obținerea anumitor drepturi, care ar trebui să vină natural, ale cetățenilor Palestinieni. Mai multe detalii aici.

Și totuși, de unde atâta scandal? Digging deeper, respectiv imediat la related news, pe siteul jewsnews (hai frate, serios??) un Rabbi era puternic pornit împotriva lui Waters. Se lua de el că de ce compară Israelul actual și evreii cu Germania Nazistă? Dar oare el nu știe să folosească Wikipedia (actual words)? Și atunci mă întreb ce treabă are prostituata cu fizica nucleară (cand termini de citit articolul, fa click aici)? Și sap și mai adânc.

Image

Sap cu ciocane. Într-un perete…

După ceva febră musculară aflu că, aparent Roger Waters este un antisemit, și că folosește mesaje antisemitice în concerte și muuulte alte aberații (un exemplu aici). El a fost invitat prin noiembrie anul trecut să vorbească la nu-știu-ce întâlnire a UN, în calitate de reprezentant al societății civile. Da, poate că nu este cel mai în măsură să reprezinte interesele palestinienilor, dar știți care e partea cea mai tare? El și zice că nu e. Că se folosește de imaginea sa pentru a transmite un mesaj care nu este mesajul oficial al nimănui. Și mesajul ăla este că Israelul nu asigură drepturile fundamentale cetățenilor Palestinieni. Și pe urmă face marile greșeli de a zice că el nu ar cânta în Germania Nazistă, nici în Africa de Sud acum vo câteva zeci de ani. Și mai folosește cuvinte precum ”apartheid”. Iar toată opinia publică israelită sare de fund în sus. Yep, de acord. S-a luat de voi, doar nu veți fi fraieri să plecați capul. N-ați facut-o zeci de ani și o țară nu se crează plecând capul. Cu atât mai mult cu cât Palestinienii bubuie tot ce prind pentru a-și primi virginele. 

Image

 

Cu excepția ăstuia. La el vin virginele fără să bubuie. Și nu e palestinian. Cred.

Haideț (hehe) să vă spun și părerea mea. În calitate de om informat (nimic mai departe de adevăr) și un fan Pink Floyd/Roger Waters. Omul are o vârstă extrem de înaintată. Este un mega nume în industrie, nume pe care și l-a consolidat prin concerte și live statements precum ”The Wall” sau ”Amused to Death”. Amândouă vorbesc și despre social struggle. Defapt temele sociale sunt majoritare în opera lui Waters. Omul a văzut o problemă și a încercat și încearcă să se implice cum poate. Acum poate e prea bătrân ca să mai compună ceva ce să reflecte inegalitățile sociale ce le trăiesc palestinienii în Israel. Și-și folosește cuvintele. Și cum nu e cunoscut pentru public speaking sau writing, evident a dat-o în bară nasol la un moment dat și de asta suferă. Dar în nici un moment nu este Waters antisemit, defapt el condamnă extremismul religios în mod egal, și cu siguranță nu este un susținător exclusiv al Palestinienilor, ci un susținător al protestului pacifist. 

Nup, nici eu nu sunt un antisemit și nici un susținător de-al lui Waters. Ah, ba da… Pe Waters îl susțin în cazul de față. Sunt Hipster.

 

 

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Un gând despre „Apa trece, pietrele rămân.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: