Olguța îți scade salariul cu 20%. Uite de ce.

Ai auzit despre imbecila propunere legislativă (adică de ordonanță de urgență) care privește trecerea cotizațiilor angajatorilor în cârca angajaților? Adică pe actualul salariu brut pe care îl deții vei plăti niște taxe în plus? Da, asta e o treabă serioasă.

De ce ar face guvernul așa ceva, întrebi? Păi cam din două motive:

  1. Mărirea salariului minim la 1900 de lei. Nu contează că în campanie au promis 2000, dar îl măresc. Iar salariul minim 1900 înseamnă mărirea punctului de amendă de la aproape 150 de lei la 190 de lei. Deși, în mână, cei cu salariul minim se vor trezi doar cu vreo câțiva lei în plus, în acte ei iau 550 de lei mai mult.
  2. Mărirea ratei de colectare a taxelor, impozitelor și contribuțiilor la stat. De ce? Păi dacă angajatorul nu plătește statului contribuțiile în numele tău e pasibil de pușcărie, pentru că e penală treaba. Niciun angajator nu e idiot atât de tare.

Mbun. Acum vine întrebarea logică: dar angajatorul deja plătea contribuțiile acelea din fondul de salarii, deși erau în numele lui. De ce nu mi-ar mări mie salariul să echivaleze cu fondul de salarii de dinainte de lege? Păi dacă ar face asta, iar peste o lună PSD se răzgândește, așa cum a făcut-o de nenumărate ori, angajatorul va trebui să-ți scadă salariul brut. Tu-l dai în judecată și câștigi, pentru că scăderea salarială nu e susținută de performanța ta sau a firmei. Niciun angajator nu e dispus să se expună în halul ăsta.

Mai mult, toți oamenii de resurse umane cu care am vorbit, și am vorbit cu vreo doi, au confirmat că firmele pentru care lucrează nu vor mări salariile brute astfel încât netul să rămână neschimbat.

Și, colac peste pupăză, guvernanții sunt conștienți de risc. Iar atunci când au fost întrebați dacă legea va conține vreun paragraf care să-i oblige pe angajatori să mărească brutul, aceștia au spus că nu consideră necesar așa ceva. Și dacă ar fi fost paragraful, ar fi declarat neconstituțional destul de ușor. Iar mișcarea asta a lor le lasă loc pentru o comunicare românească, de genul aruncării mâței în curtea vecinului: ”Dacă aveți vreo problemă cu salariile, vorbiți cu angajatorii, nu cu noi, ei nu vor să mărească salariile deși au de unde”, pe modelul omului care-ți aruncă mâța moartă în curte apoi strigă la tine că ești un jegos că ai animale moarte în grădină. Și ai face curat după prost, dacă ai știi că se întâmplă o singură dată. Dar cu nebunii ăștia, nu știi.

Și trebuie neapărat să menționez că acest guvern este unul al recordurilor. Ei sunt în stare să aducă în aceeași barcă, adică împotriva lor, două tabere care au fost încontinuu în opoziție: Sindicatele și patronatele. Iar patronatelor li se adaugă și o bună parte dintre primării care, conform calculelor lor, vor avea niște impacturi bugetare severe dacă propunerile de modificare a codului fiscal se vor concretiza. Ba țin să precizez că și Firea e de acord că legea e o prostie. Deh, mai puțini bani la ei.

Mereu-obosita, veșnic-nervoasa și constant explicatoarea: Mulguța Vasilescu.

Acum, Olguța Vasilescu, veșnic-prezenta la RTV cu pixul în mână ne-a explicat în repetate rânduri că salariile nu scad. Sindicatele și patronatele i-au zis că vor scădea. Ea le-a zis că nu știu matematică, adică nu știu să numere. Tot ea ne-a zis că doar vreun patron de butic care vrea să profite de lege va scădea salariul, că e rău. Restul nu, n-o vor face, evitând să dea vreo garanție legislativă în acest sens.

Păi bine-bine, și cu cât îți scade ție salariul? Cu vreun 20 la sută. Intră pe link-ul acesta și completează-ți salariul brut. Vei primi răspunsul cu cât câștigi acum și cât urmează să câștigi dacă PSD-ul îți face felul.

P.S. E o mare manipulare ce zic, că nu Olguța ți-l scade, că ea e Ministrul Muncii, iar inițiativa are treabă cu fiscalitatea… remunerației salariale, primite drept răsplată pentru MUNCĂ.

Photo credits: Alexandra Ispas

Calculator salarii credits: Alexandra Cristina Ceck

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: