13 artiști din valul nou care-mi plac (și de care poate n-ai auzit)

Știți că-mi place muzica. Și-mi place și să descopăr chestii noi. Deci îmi place să descopăr muzică, evident. Nu o fac singur, că nu-s mașină, dar mai primesc de la câte vreun prieten câte vreo recomandare de muzică. Un ”ia, ascultă asta” e rutină la mine. Și cum primesc și eu, dau mai departe la rându-mi. Deci dacă îi știți deja pe artiști și sunt de la mine, era de așteptat. Dacă îi știți din altă parte și nu mi i-ați dat și mie, urât!

Unor artiști pe care vi-i arăt aici le-am ascultat vreo 2 piese. Unora vreo două albume. Ideea e să-mi placă, să nu fie prea sus în mainstream și să fie buni. Și mai am un criteriu, anume, să fi apărut cam în ultimii zece ani.

 1. Glass Animals

Printre cei mai cunoscuți din listă. Sunt niște experimentali ciudați care au urcat și pe scenă la Glastobury și le plac videoclipurile ciudate. Cântă cam așa:

 1. Nothing But Thieves

Au deja o plajă mare de fani printre cei care ascultă Guerilla sau Tanănana, dar sunt noi și sunt foarte buni. Recomand cu plăcere.

 1. Greta Van Fleet

Rock’n’rollul trăiește! Niște aproape-adolescenți care au luat premiul Loudwire de ”best new artist” sunt demni purtători de stindard Led Zeppelinian.

 1. Gary Clark Jr

Poate preferatul meu din listă. Sau pe acolo. Un băiat din Texas care știe ce e ăla blues. Și știe bine că alege de multe ori să nu se repete în materie de piese. Mereu ceva nou la el.

 1. Bishop Briggs

O fată care-mi aduce aminte, nu știu de ce, de Bjork. Are o ciudățenie simpatică în atitudine. Dar și în muzică.

 1. Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut

Uite-i și pe români la treabă. La primul album intitulat ”S-a rezolvat, nu se poate”, oamenii au ridicat sus ștacheta pentru muzica românească. Bine, bă!

 1. Alabama Shakes

A fost rock n roll, a fost blues, acum e rândul blues rock-ului, sau roots rock, cum i-ar mai zice unii. O ea cu niște ei pe lângă ea. Și multă energie.

 1. The Avener

Bumpți-bumpțăreală. Dar nu proastă. Dintr-aia bună, cum știu numai francezii să facă. Și le are cu mixajul, dar și cu live-ul, dacă e full set.

 1. Somali Yacht Club

Stoner-rock de Ucraina. Bine, nu sunt singurii, că pare a fi un val important acolo. Dar nu se dezic, și chiar au curaj să facă ce fac pe scena Europei de Est.

 1. K.Flay

Altă voce puternică de fată. Dar nu vocea face totul aici, ci interpretarea. Mai rar să dai de cineva care parcă îți povestește când cântă.

 1. Jain

Makeba. Ma, che bella! Atât zic.

 1. Highly Suspect

Alternativul s-a schimbat, dar nu sună rău. E ciudat, e altceva, dar nu e rău. E suspect, cum s-ar zice.

 1. Royal Blood

E cu cheat-uri aici. Pentru Royal Blood aș plăti bilet gros. Și nu văd mare lucru, un basist și un baterist cântând. Dar vai, cum cântă!

Cover photo credits: Cătălin Ilie

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

2 gânduri despre „13 artiști din valul nou care-mi plac (și de care poate n-ai auzit)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: