Top 12 Formații Rock Românești

De ceva vreme mi-am tot propus să tastez topul ăsta. Este o încercare mai grea decât s-ar crede să clasez cele mai bune 12 formații Românești. Dacă primele două locuri erau clare în capul meu, îmi e greu să zic pe cine să pun pe primul loc. Dar vă las pe voi să judecați și să-mi apreciați gusturile. Cât despre criterii: să fie rock (adică cu tobe, chitară și din când în când voce) și să fie și în românește. Deci da, peste-prutenii au loc în acest top.

12. Negura Bunget

Poate că am început cam brusc și cam violent, dar băieții ăștia înțeleg bine muzica, deși preferă să facă blecăraie. Sunt super apreciați peste hotare, au o compoziție total atipică genului în care se scaldă și au ajuns (în tinerețile mele) să fie un adevărat cult între tineretul black-metalist. Puneți urechea pe ”În Crugu Bradului” și veți înțelege de ce.

11. Robin and the Backstabbers

Din prea-noul val de muzicanți, băieții ăștia chiar impresionează. Există de numai câțiva ani (4) și au scos un impresionant album: Bacovia Overdrive, Vol 1: Stalingrad. Au ritm, au voce, au versuri și au devenit exponenții noii generații rock. Din câte am înțeles și live sunt chiar maeștrii, aștept să mă conving.

10. Holograf

Știu, știu… inele, dragoste și Dan Bittman. Dar exact, Dan Bittman. Ați ascultat vreodată melodia ”Banii Vorbesc”? Sau cele care nu sunt tocmai de dragoste de pe albumul Holografica? Urla Dănuț SRL de rupe norma, iar Romeo zgârie corzile la chitară grav de tot. Da, sunt foarte melodioși, însă pot fi și niște adevărați artiști rock. Din păcate pentru ei, mai sus de 10 nu am cum să-i urc.

  1. Coma

Ete valul nou, gen anii 2000. Coma au adus primele acorduri de Nu Metal în România, au băgat DJ-ul în formație și au reușit să facă niște ”șlagăre” melodioase folosind gi-gi-ul creat de distorse la maximum. Continuă să scoată chestii impresionante și în zilele noastre. Nu credeți, dați search pe youtube la melodia ”Chip”.

  1. Vama Veche

O gașcă de prieteni impresionați de spiritul demult apus al sătucului de pe litoral au reușit să scoată un album ce se poate încadra liniștit în categoria Rock Opera – ”Am să mă întorc bărbat”. Fie și numai pentru acest disc vechi de 11 ani și-și merită locul, dar au creat mult mai mult decât atât, iar Chirilă live este un adevărat showman: transmite enorm și hipnotizează publicul.

  1. Cargo

Două cuvinte: Ziua Vrăjitoarelor. Bineînțeles, varianta cu Kempes. Restul e în derizoriu.

  1. Alternosfera

Iata și primii dintre peste-pruteni despre care tastam mai sus. O formație de rock alternativ (ooh, the irony!) cum, sincer, nu prea merităm. Vocea lui Marcel este incredibilă, compozițiile sunt foarte melodioase iar daca poți trece cu ușurință peste accentul moldovenesc apăsat s-ar putea să descoperi o veritabilă nestemată a muzicii est-europene.

alternosfera-e28093-nepoata-lui-gagarin

Numai ei puteau să facă o melodie care să se cheme ”Nepoata lui Gagarin” și să fie ămeizing!!

  1. Iris

”Bună seara prieeeeeteeeeni!!!” Serios acum, cine nu cunoaște salutul acesta, ori e prea tânăr ori prea bătrân. Cristi Minculescu a fost, la un moment dat, vocea unei generații. Cine nu știe refrenul de la ”Somn Bizar” sau cui nu-i vine să țopăie când aude începutul melodiei ”strada ta”? Nici Walter Popa nu e un chitarist de ici de colo. Luați partea lui din Iris 4 Motion și rămâneți impresionați.

  1. Zdob și Zdub

Ceilalți Basarabeni care au făcut istorie. Sunt atât de originali și de distractivi încât nu ai cum să te îndrăgostești de ei. Au o sinergie pe care, sunt convins, toată lumea este invidioasă. Împrumută influențe din folclorul românesc, moldovenesc și rusesc și fac un mix în care intră, pe lângă rock, și funk, punk și uneori nu metal. N-am văzut concert live Zdob și Zdub fără moșeală. Poate doar la Eurovision.

  1. Phoenix

Cum, cum? Numa’ pe 3? Da, exact, iar motivul pentru care i-am pus aici poartă nume și prenume: Nicu Covaci. A transformat Phoenixul ultimilor ani în Nicu Covaci Band, însă ce au clădit băieții ăștia până prin 1975 a fost aur adevărat pentru vremurile acelea. Nu neg că și post 89 au avut câteva albume demne de ascultat, însă mai important a fost că i-am putut vedea, atât eu cât și o bună parte din România, live. Iar o ureche pe Negru Vodă live arată cine este Phoenix de fapt.

Mențiuni onorabile:

– Omul cu Șobolani – Mâinile Sus și puneți-vă în cap!

– Trooper – cea mai formație tare ca munții de metal.

– Celelalte Cuvinte – pentru că vreau

– Luna Amară – au dat altă perspectivă asupra culorii gri și au făcut-o doriană.

– Compact – Iele?

– Antract – au descris-o pe cârciumăreasă foarte meseriaș.

– Mondial – poezii pe muzică efemeră.

– Semnal M – se trage când se vede roata de foc.

  1. Vița de Vie

Sunt o atitudine, nu doar o formație. Totul a fost original la ei când s-au înființat, de la nume până la voce și compoziție. Unii au zice ca au doar 3 melodii, însă ei sunt printre puținii de pe scena autohtonă care nu prea au făcut sunete de umplut albumul. Luați Fenomentalul tot și convingeți-vă. Printre melodiile lor definitorii, exceptând mult prea cunoscutele, enumăr: ”Mori”, ”Ține Minte”, ”Iamma”, ”Sapa”, ”Ce Contează” și ar mai fi, dar nu vreau să mă întind. Sunt super premiați pentru live-ul lor de excepție, fiind avangardiști în denunțarea playback-ului în România – vezi melodia Vinolamine. Efortul lor acustic încă răsună în sălile în care a zdruncinat timpane. Ce mai, nici nu știu de ce nu i-am pus pe locul 1.

WP_20140928_001

Unul dintre cele mai bune produse MediaPRO. Cu efect imediat!

  1. Timpuri Noi

Da, exact, pentru că Timpuri Noi sunt o legendă. Prea puțini îi apreciază pentru că prea puțini i-au ascultat cu adevărat. Băieții ăștia în 1986 cântau următoarele versuri: ”Becule, stai aprins, Becule / Noi te iubim”. Erau anti-Flacăra, anti-sistem, anti-tot. Ți-era frică să-i asculți, deși piese precum ”Perfect” sau ”Victoria” făceau cam grea desprinderea urechii de difuzor. După 89 au ajuns niște veritabili arătători de deget față de degenerarea societății tranziționale. Luați de ascultați ”Bordelul Mov” sau ”Stere”. Dar de ce să ne oprim aici, luăm toată ”Basca Abundenței” și știm o treabă. Cât despre stil, nici Dan Iliescu nu știe exact ce-i place mai mult. De la balade folk la rock industrial, de la funk la reggae, de la… ați prins ideea. Definiția alternativului, în definitiv. Păcat că nu prea mai sunt nici ăștia, da’ și când erau, prea puțini îi băgau în seamă cu adevărat.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

11 gânduri despre „Top 12 Formații Rock Românești”

  1. Alternosfera este o formatie foarte buna! Live sunt absolut geniali. Va recomand sa mergeti la un concert de-al lor, garantat o sa fie o surpriza foarte placuta! 😉
    My romanian top:
    1. Cristi Minculescu & Alternosfera
    2. Cargo
    3. Phoenix
    4. Bucovina
    5. Vita

    Apreciază

    1. Sunt foarte buni Alternosfera si cu siguranta vor mai creste, chiar, poate si in topul meu :D. Cat despre Bucovina, sunt o descoperire relativ noua pentru mine si inca nu prea mi-au confirmat, insa potential exista!

      Apreciază

  2. Da… interesant top. Bravo! Din primele 2 locuri rezulta destul de clar genul de rock pe care il preferi. Este clar alternativul.
    O sa spun si eu parerea mea. Subiectiva bineinteles… mai intai despre Phoenix. Din intreaga lor istorie reiese din pdv-ul meu ca Nicu Covaci a fost singurul atasat 100% ideii si spiritului Phoenix. Il apreciez enorm pe Kappl, Baniciu este foarte bun vocalist, Tandarica este genial… dar nu au fost capabili de sacrificiile care s-au impus in timp. Da, Nicu a fost dur, pretentios, tartor poate, dar se simte cat a crezut in Phoenix. Faptul ca acum exist trupa in forma actuala este meritul lui. Iar instrumentistii de azi sunt extraordinari de buni (Nicu face in continuare alegeri bune…) iar vocea este foarte potrivita.
    Incerc si eu un top:
    1. Phoenix (album preferat: Cantafabule)
    2. Sfinx (album preferat:Zalmoxe)
    3. Celelalte Cuvinte (album preferat Celelalte Cuvinte I)
    4. Semnal M (album preferat Povesti la gura sobei)
    5. Rosu si Negru (album preferat Leopardul/ Cantecul Padurii/ Cadrane (single))
    6. Vama Veche (album preferat Am sa ma-ntorc barbat + Nu am chef azi)
    7. Byron (album preferat Chihlimbar)
    8. Valeriu Sterian (album preferat Antirazboinica)
    9. Cargo (album preferat Povestiri din gara)
    10. Iris (album preferat Iris I)
    11. Holograf (album preferat banii vorbesc)
    12. Progresiv TM (album preferat Dreptul de a visa)
    mentiuni: Zdob si Zdup, FFN, Timpuri Noi, Fluturi pe asfalt, Alternosfera, Am fost la munte si mi-a placut, Olympic 64, Post scriptum, Vita de Vie, Mondial, Compact, Partizan, Bucovina, Pro Musica, Trooper, Entuziastii, Krypton, Metropol, Sincron

    Apreciază

    1. Interesant top. Clar ceva orientat spre rock-ul clasic și cu mari afinități spre progresiv. Adevărul e că e dificil să faci un asemenea top și să fii obiectiv. Și ideea de albume rock românești e foarte bună. O voi pune pe ”to write list” 🙂

      Apreciază

  3. Coma sunt de departe cea mai prolifica formatie romaneasca de alternativ metal. Vita de vie este la ani lumina distanta, au 5 piese reusite in 25 de ani de existenta. E Despot mai cunoscut si cam atat…

    Apreciază

Lasă un comentariu