Logici falimentare – ”Dacă renunț la școală ca Bill Gates, mă fac milionar ca el”

Repede: ce au în comun Bill Gates, Steve Jobs, James Cameron, Mark Zuckerberg, Tom Hanks, Harrison Ford, Lady Gaga, și Tiger Woods? Toți au succes, toți sunt bogați, toți sunt printre cei mai buni din domeniul lor, toți sunt mitizați. Mă rog, cu excepția lui Steve Jobs, despre care ar trebui să vorbim la trecut, si poate Tiger Woods, care a dat cu mucii în fasole. Dar cel mai important, toți au abandonat școala la un moment dat. Cel mai adesea facultatea. Și toată lumea îi dă drept exemplu asupra faptului că ”școala nu-l face pe om”. Dacă ei au reușit, și sunt atâția, de ce nu ai putea și tu, nu? Renunți la școală, că și așa e inutilă, și o să ajungi ca Lady Gaga sau Bill Gates.

Fals. Fals. Și, pentru a treia oară, fals. Și pentru că am zis asta de trei ori, am trei argumente.

  1. Succesul lor nu este datorat renunțării la școală. În niciun univers renunțatul la școală sau la educația de orice fel nu te va face bogat. Vezi zecile de exemple de oameni modești care au câștigat milioane la loto și, după câțiva ani, s-au întors cu coada între picioare la slujbele lor. Dacă școala nu e pentru tine, educația este. Nu pun semnul egal între una și alta, însă școala este un mijloc simplu, eficient și gratuit de asigurare a educației. Lipsa primirii educației nu duce nicăieri bine. Niciunul dintre cei enumerați de mine nu a renunțat la educație, la educația continuă și la îmbunătățirea sinelui. Cum ar putea Tom Hanks să fie super-actor dacă n-ar ști să citească, sau Mark Zuckerberg să fie un super-CEO/programator fără să știe matematică și programare?
  2. După lista mea de zece oameni, fă o listă cu toți cei care au succes și și-au terminat studiile. Ăștia enumerați de mine sunt doar câteva mega-excepții, dar când te gândești că nu există șef de stat modern și democratic fără studii superioare, când te gândești că până și Ion Țiriac are facultatea terminată și investește în educație constant, când realizezi că 99% dintre oamenii de succes nu au renunțat la școală și 99,99% nu au renunțat la educație, ar trebui să vezi legătura. Până și Becali a simțit nevoia să facă facultatea de drept, după puterile sale, dar a încercat. Fă și tu la fel, încearcă să-ți dorești să te îmbunătățești și începe prin a nu avea încredere în toate porcăriile neargumentate pe internet, și fii atent la ce zic autorii lor. De exemplu, eu nu am vorbit despre zece oameni, ci despre opt.
  3. Uită-te la toți oamenii care au renunțat la școală, nu doar la câțiva, și vezi-le situația. Apoi compar-o cu cea a celor care nu au renunțat la școală. Dacă nu știi să scrii, să citești, nu înțelegi raporturile de autoritate sau cele dintre angajat și angajator, cum vrei să ajungi ca exemplele de mai sus? Oamenii ăia au renunțat la școală în forme avansate, la facultăți de prestigiu precum Oxford sau Harvard. Tu ai renunțat la școală și implicit la educație pentru că ți s-a părut ție că un georgică din cartier cu 4 clase e șmecher că are Porsche. Nu contează că nu s-a bucurat de el, că a înfundat pușcăria 6 ani pentru trafic de carne vie, important e că are. Statisticile arată clar că cei care nu au educație nu ajung bine, în ciuda excepțiilor.

Bineînțeles că sunt și zeci de cazuri de oameni care n-au succes în nici un fel și au doctorate. Poate mii de cazuri. Poate sute de mii de cazuri în întreaga lume. Însă, insist, aproape toți oamenii de succes pe care îi știi sau de care ai auzit nu au renunțat la școală. Și niciunul dintre ei nu a renunțat la educație. De asta nu există un top al oamenilor de succes cu facultatea terminată, pentru că sunt aproape toți. Dar un top al excepțiilor e mereu intrigant, însă niciodată reprezentativ.

Acum, ca o paralelă, o să ziceți că există state închise care au succes. State care fac ce vor ele cu justiția, cu democrația și totuși o duc bine. Un Qatar, o Arabie Saudită, o Polonie și, clasicele, China și Singapore. Faptul că ele o duc bine este o aparență, dar nu ăsta e argumentul. Hai să ne uităm la toate țările care au păstrat valorile menționate: justiție și democrație. Australia, Canada, Olanda, Belgia, Franța, Germania, Spania, Italia, Portugalia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Andorra, SUA, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Liechtenstein, Luxembourg, Costa Rica, Uruguay, Elveția, Malta, Mauritius, Irlanda, Austria, Regatul Unit, Islanda. Vedem trendul? Și cred că nu are sens să mă apuc să menționez state care au renunțat la acele valori și unde le e poziția acum. 9 din 10 state africane și vreo 8 din 10 asiatice sunt corupte, nedemocratice și sărace. Și sunt unele care mențin aparența bogăției, precum Rusia, dar când vezi cât de mare e țara aia, că populația lor e de 150 de milioane de locuitori, ce resurse are, și că PIB-ul ei nominal este sub cel al Coreei de Sud, o țară mică, fără resurse și cu populația la 51 de milioane de locuitori, trebuie neapărat să-ți pui problema ce fac unii bine și ce nu fac ceilalți.

Știm cu toții că Wikipedia nu e o sursă de încredere și că e manipulată de Soroș. Orice tendință aparentă e pură coincidență.

Trendul este evident. Succesul individual fără școală este o excepție. Succes individual fără educație nu există. Succesul național fără democrație și justiție funcțională este o aparență. Cum educația depășește conceptul de școală, democrația trebuie să depășească simpla prezență la urne și justiția trebuie să depășească dependența față de politic.

Logica falimentară a urmăririi unui țel bazat pe iluzia grandorii oferită de excepții ne va duce unde ne e locul: la coada listei. Rămâneți educați. Rămâneți democrați. Apărați independența și buna funcționare a justiției!

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

2 gânduri despre „Logici falimentare – ”Dacă renunț la școală ca Bill Gates, mă fac milionar ca el””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: