Laura Codruța Kövesi trebuie să facă un ultim lucru bun pentru România: să plece de la șefia DNA

Clickbait titlul? Nu. Chiar nu. Și am să-l explic și am să mi-l asum, cum fac cu orice idee radicală pe care o bag în titluri.

Am susținut de multe ori că instituțiile sunt mai importante decât oamenii. O instituție trebuie să se mențină și să funcționeze indiferent de cine este la putere, cine e membru sau cu cine se asociază. Instituția are o menire și menirea primează liderului. Uită-te la PSD. A avut 5 lideri, fiecare cu echipe diferite care au susținut afilieri diferite și totuși dăinuie și câștigă alegeri, fie că ne place sau nu. PSD este o instituție funcțională în adevăratul sens al cuvântului. Mai sunt în România două partide care au, din acest punct de vedere, statutul de instituție, respectiv PNL și UDMR. Restul sunt partide de lideri, care nu au demonstrat rezistență față de trecerea timpului și implicit nici eficiență.

Dar partidele nu sunt instituții ale statului, e drept. O instituție a statului va exista indiferent cine câștigă alegerile… teoretic. Nu vreau să vorbesc despre scenariul în care DNA se va desființa, că e puțin probabil. Vreau să vorbesc despre slăbirea acestei instituții. Tipic românesc, o instituție este atacată de la cap. Kövesi e principala purtătoare de stindard în lupta anti-corupție, iar pe asta nu o poate nega nimeni. Și fix asta nu ar trebui să mai fie. Codruța trebuie să arate că instituția pe care o conduce e capabilă să dea oameni integri care-și pot asuma un rol de conducere fără probleme, sau, și mai important, oameni care pot acționa cel puțin la fel de eficient indiferent de cine îi conduce. ”Moștenirea” LCK ar trebui să fie buna funcționare a DNA după plecarea ei, nu doar realizările din timpul conducerii instituției. Moștenirea LCK ar trebui să fie respectarea statului de drept de către DNA indiferent de cine este inculpat în dosare. Moștenirea LCK nu ar trebui să fie cuantificată în mai multe condamnări și mai puține achitări ci în ireversibilitatea mișcării anticorupție pe care încă o conduce.

Kövesi nu poate să facă nimic acum din punct de vedere socio-politic. Poate doar să-și conducă instituția și atât. Să facă management. Și subiectiv vorbind, o face foarte bine în sensul că nimeni altcineva nu a făcut-o la fel până acum, în ciuda contestărilor. Codruța a făcut și greșeli. Cea mai importantă din punctul meu de vedere este nerespectarea unei decizii a CCR care indica clar obligativitatea prezentării ei în fața comisiei parlamentare de anchetă asupra, e drept, nimic, dar a ceea ce se zice a fi o problemă cu alegerile din 2009. Nu poți să fii un om de drept și să nu respecți o decizie a unei instanțe, indiferent dacă-ți convine sau nu. Politic aplaud mișcarea, moral și juridic o condamn.

Acum, repetându-mă, Kövesi trebuie să plece de la șefia DNA, preferabil cu mandatul expirat (mai are un an, parcă), și să înceteze orice activitate în domeniul procuraturii și să-și asume activitatea politică. Orice partid în care ar intra ar primi vânt în pânze. Că e USR, PNL, M10, R100 sau puțin probabilul PMP, acel partid va fi asociat cu principalul vector anticorupție în România. Și ea asta trebuie să facă, dacă vrea să se asigure că ceea ce a clădit nu va fi dărâmat de cei care pun drepturile inculpatului deasupra drepturilor victimei. Da, da! Politica PSD-ALDE fix asta este, inculpatul e deasupra victimei. Și în felul acesta o să ajungem ca-n Norvegia unde un nenorocit ca Anders Breivik care a omorât 77 de oameni și a rănit alți 319 să facă închisoare 21 de ani și să fie eligibil pentru eliberare după 10. Evident că dau un exemplu extrem. Însă într-o țară plină de nedreptăți evidente să se aducă și varianta asta, similară cu soluția imorală a lui Escobar de a-și construi propria închisoare, numai cu o instituție funcțională ca DNA care-și transcende liderul și un fost lider DNA dedicat în continuare luptei anticorupție putem vorbi despre perspectiva reușitei.

Kövesi trebuie să facă acest pas. Trebuie să arate că DNA funcționează și fără ea și trebuie să continue să fie o puternică luptătoare anticorupție indiferent de direcția urmată după mandat și indiferent de acuzele care i se aduc sau i se vor aduce. Altfel, nu va face decât să deschidă calea unui PSD corupt învingător, căci partidul a demonstrat că la năravul îmbogățirii lor prin sărăcirea țării nu va renunța.

Photo: Vadim Gârda

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: