Corporatiști mișto – Vlad Ștefănescu – episodul 9

Mă plimbam într-o zi pe etaj, prin partea aceea a etajului pe unde nu merg de obicei pentru că în munca de zi-cu-zi nu prea împart mai nimic cu oamenii aceia. Nu c-ar fi niște proscriși, sau ceva, chiar mă înțeleg bine cu ei. Dar cu cât mergi mai rar printr-un loc, cu atât mai ușor remarci schimbările mai evidente. Așa s-a făcut că într-una din zile l-am văzut pe Vlad lucrând la o imagine cu Nightwing, în timp ce pe un monitor era pusă o poză cu un alt super-erou. Dar cine-i Nightwing? Este Robin din universul lui Batman, dar după ce a crescut. Nu intru în detalii tehnice, însă am ținut neapărat să-i spun lui Vlad că povestea mea preferată care-l cuprinde pe Nightwing este ”Batman Under the Red Hood”, poveste ce a fost pusă pe ecrane într-un desen animat de o oră, cum fac foarte des cei de la Warner Bros. Vlad a răspuns cumva intrigat de ceea ce i-am spus, așa că a ținut să-mi arate proiectul la care lucra, moment în care mi-am dat seama că am un nou subiect pentru seria de Corporatiști Mișto.

Așa că i-am blocat calendarul, ne-am dus la Starbucks timp de o oră și am stat la povești. Vlad e foarte modest, dar e un talent imens și e genul de om care lucrează la ceea ce îi place cu multă dăruire. Mă rog, cred că niciunul dintre cei opt corporatiști anteriori nu lucrează în dispreț la lucrurile care-i fac mișto. Dar să n-o mai lălăim, uite discuția cu Vlad.

Riddle me this, riddle me that, who sits next to the big black bat?

Vlad, ce faci tu mișto?

Fanatic-con.com

Ce e asta?

Ar vrea să fie o comunitate de pasionați de comic-books cu super eroi și alte creaturi fantastice. Pe site se găsesc știri din lumea comic-urilor, cam din 4 mari categorii: filme, benzi desenate, cosplay (dar l-am cam ignorat în ultima perioadă) și jocuri video. Cel mai de succes lucru făcut pe site a fost un concurs lansat cu tematică inspirată din Batman, pe modelul lui The Riddler. Ți se dă un riddle (o ghicitoare) și când îi dai de cap, câștigi un premiu. Am aplicat o strategie diferită influențată de faptul că urăsc reclamele de tipul ”like and share” și trasul la sorți. Primul care rezolvă ghicitoarea e cel care va câștiga. Riddle-ul a avut cel mai mare succes pe site, cu undeva pe la 2000 de accesări unice pe la 12 ore. În acest timp au reușit 6 persoane să rezolve ghicitoarea, ceea ce pe mine m-a uimit. Premiul a fost o cutie, undeva la 70 cu 30 de centimetri, iar chestia cu ea e că nu știi ce conține. Depinde de cum mă simt când lansez concursul, dar acolo o să arunc chestii legate de comics. Un tricou, o figurină, ce-mi trece prin cap legat de comic-books. Practic, câștigi o cutie, vezi cu ce doar când o deschizi. Urmează ediția a doua săptămâna viitoare.

Cum te-ai decis să faci un asemenea site?

Am fost pentru prima oară la Comic-Con anul trecut. Nu am prieteni sau tovarăși care să fie fani comic-books, așa că mi-am călcat pe inimă și am zis să merg singur. Și acela a fost ”drogul”. Apoi am văzut că în România nu prea sunt astfel de site-uri, iar pe google se caută în principal domenii .com. Ținând seama de asta, că nu le avem pe cele made in România, am zis haide să îl fac eu. M-am apucat de el prin August 2017 și a fost lansat pe 6 noiembrie. Lucrez absolut singur, de la cod, design și așa mai departe, până la conținut, marketing și publicare. Ar urma să mi se alăture cineva în viitorul apropiat.

Am continuat cu pagina de facebook și acum am lansat de vreo o săptămână un forum. Încă mai lucrez la el, deci e în versiunea beta. Mai e de lucru la partea de cod.

Site-ul nu este exclusiv pentru România, este internațional. Piața românească e încă foarte limitată. Practic, dacă marșez pe engleză, internaționalizez cumva conținutul. Nu cred că un site trebuie să aibă o exclusivitate, cum de altfel nu cred că trebuie să existe granițe. Într-adevăr, pe primul loc ca număr de vizitatori sunt românii, dar americanii sunt pe locul doi și sunt momente când îi depășesc pe români la vizualizări zilnice.

Deci cum ai devenit interesat de lumea asta a comic-book-urilor?

Mi-au plăcut din totdeauna. Totul a început cu Star Wars VHS, adică pe casete video. Am devorat cam tot ce am prins legat de comics, reviste, filme, animații, și așa mai departe cu tematică Star Wars și nu numai. După ce am fost la comic-con parcă am luat un impuls. Urmăresc și serialul The Big Bang Theory și îmi plăcea ce aveau ăia în casă. Așa că am început să-mi dau banii de bere pe prostii din astea. Știi cum aveau părinții bibelouri și tablouri? Acum tablourile sunt înlocuite postere cu comics, bibelourile sunt figurine, iar în bibliotecă e plin de blue-ray-uri și comics. Cel mai mândru sunt de camera Star Wars. Am o cameră dedicată în totalitate Star Wars, cu un logo mare pe perete și altele. Deci pot spune că sunt cel mai mare fan Star Wars, chiar dacă nu sunt neapărat din lumea comic-books. Am o grămadă de machete și cască Star Wars.

Cai verzi pe pereți? Nu! Star Wars pe pereți!

Unde ești acum cu site-ul?

Având în vedere că sunt la început, numărul de vizitatori fluctuează. Am vreo 30 de unici pe zi dacă nu postez. Dacă postez, crește, iar la ceva specific, cum a fost concursul, se ajunge și la câteva mii. Pe facebook am depășit pragul de 1000 de follower-i fără să promovez pagina. Ceea ce e fantastic în 3 luni, ținând seama că nu cunosc pe nimeni cu pasiunea asta. Dar uite că s-au găsit. Încerc să postez măcar o dată la două zile, dar targetul trebuie să fie pe la 2 articole pe zi. E mai greu cu timpul la muncă, dar targetul trebuie respectat. Sper că astfel o să se dubleze, într-un fel, traficul. Conținutul nu este creat de mine. E luat din alte părți, site-ul vrând să fie un fel de ”hottest news”. Încerc să filtrez informațiile din alte surse. Se întâmplă să intru pe 50 de site-uri de știri de comics și să nu-mi placă nici un articol. Chiar dacă ești de știri, nu trebuie să postezi orice. Trebuie să fim relevanți!

Păi și cum de lucrezi la corporație?

Am terminat o facultate de finanțe bănci. Am lucrat un an în domeniu și mi-am dat seama că nu e de mine. În timpul acelui job am început să mă joc cu html-ul. Și am zis că îmi fac primul meu site. Pentru că eram singur și am învățat singur, cu internetul și cu chestia asta cu ”what does this button do?”, mi-am fost cel mai bun profesor. După html am învățat css. Apoi Photoshop, ca să am poze decente. Apoi pentru logo am învățat Adobe Illustrator. Așa le-am învățat pe toate, tot ce ține de grafică și web. Apoi mi-am dat demisia și am început să fac site-uri pentru cunoscuți, de prezentare. Am fost freelancer vreo 6 ani, a venit boom-ul cu wordpress., php și așa mai departe. Le-am învățat și pe astea. M-am jucat foarte mult și cu VBA, cu care am creat un progrămel care imită tehnologia din filmele Alien. Mă rog, având în vedere că aveam toate skill-urile astea, s-a ivit jobul de la corporație și părea perfect. În iulie o să fac 3 ani de când sunt aici. Îmi place locul de muncă și am avansat destul de bine de când m-am angajat. Am făcut de toate. Am fost publisher, trainer, investigator, team lead și acum sunt cam toate la un loc.

Cu o colecție de Star Wars și altele, ca a ta, trebuie să ai câteva povești interesante. Spune-ne una!

Făcându-mi site am început să prind curaj printre prietenii care n-au treabă cu lumea asta. Să port tricuri cu Star Wars și altele. Am ieșit cu neamuri să vedem ”Ultimul Jedi”, ei pentru prima oară, eu pentru a doua. Cred că a fost neașteptat când am apărut cu o plasă de rafie. M-au întrebat ce am acolo și am scos noua achiziție de la momentul respectiv, o cască de Storm Trooper. S-au mirat, au ridicat din sprâncene, evident a fost ciudat. Mi-am pus casca în cap și, la 3 secunde s-au făcut că nu mă cunosc. Dar a apărut un puști de nu știu unde și mama lui m-a întrebat dacă poate să facă o poză cu mine. A mai venit  unul. La al treilea am optat să îi dau lui casca să facă poză cu ea. A fost o experiență interesantă. Și, tot atunci când stăteam la coadă să luăm biletele, era un puști în spatele meu care stătea cu capul pe spate și se tot uita la cască. Mi-a făcut semn prietena mea că se uită un puști la mine. M-am întors și în momentul în care am scos casca s-a auzit un ”aaaaaa… credeam că ești de-adevăratelea”… Sau cum sunt reacțiile când vine lumea pe la mine, o jumătate de oră trebuie să facă turul casei, să se uite la toate chestiile tematice. E greu să facă altceva, mai ales când intră în ”camera Star Wars”.

Pentru unii jucării, pentru alții pasiune. Și mai e categoria fanilor cu site.

Ce planuri de viitor ai?

Vreau să-mi fac un canal online pe Twitch, o platformă de streaming pentru gameri și pasionați de domeniul jocurilor video. Au și o secțiune unde îți poți face canalul tău legat de comics. Vreau să îmi fac acolo un fel de live tv. Mi-am cumpărat un calculator mai puternic ca să fac asta, și am mai făcut niște pași, dar să vedem. Apoi vreau să fac o aplicație Android pentru site. Aș vrea să fac și un fel de stand, ceva, la Comic-Con, probabil în viitorul apropiat. Și aș vrea să organizez primul meu concurs online de jocuri video. Cam astea-s planurile de viitor cu site-ul și cele conexe. Despre altele, vorbim altă dată.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: