Am stat o săptămână pe un grup pro-Antena 3. Mi s-a spart bula.

Cu mâna pe inimă spun că dintre toate televiziunile de știri, locul doi cu destul de multe ore alocate este Antena 3, în grila mea. Da, știu, nu e bine. Le măresc audiența, deci implicit veniturile. Însă nu pot ști ce produse să boicotez fără să mă uit la Antena 3, înțelegeți? Mă uit acolo fix ca să știu ce se vinde prostimii, nu că cei care se uită la acest post sunt proști, nu zic asta. Asta deduceți voi pentru voi. Zic că cei care se uită doar la postul ăsta riscă să fie luați de proști.

Dar mi-a propus un prieten un exercițiu de ieșit din bulă, respectiv intratul în acest grup. Și am făcut-o cu plăcere, pentru că îmi pasă, sunt empatic, și vreau să știu ce se vinde celeilalte părți a baricadei. Nicio surpriză, să spun drept. Dar niciuna. Așa că, pentru delectarea voastră, luați povețe cu screenșoturi.

– Principalele surse media online pe care le vehiculează cei din acest grup sunt știripesurse.ro, sokant.ro și ro.sputnik.md. Nu, antena3.ro nici măcar nu intră în această categorie. Ba cred că mai multe articole adevărul.ro pot fi văzute pe acest grup pentru că invită la ură față de tema propusă.

– Oamenii nu prea fac diferența dintre un troll și un postac adevărat al Antenei 3. Există un băiat care postează cam peste tot chestii pline de greșeli gramaticale care nu prea au sens. Nu e nici primul care informează pe un subiect, nici singurul care emite părerea, dar o face mereu la fel. Iar profilul lui indică aproape clar că e troll. Vreau să fie troll, că dacă nu, e o formă mare de tristețe dacă oamenii urmăresc un asemenea idiot.

– Gramatica lor este sub orice critică. Nu cred că am întâlnit postare sau comentariu la care să nu am nimic de reproșat. Un punct, un spațiu înainte de virgulă, sau, ca să fiu malițios, aproape niciodată nu văd diacritice. Dar să nu ai habar care e diferența dintre ”va” și ”v-a” te pune în categoria oamenilor care consideră raportul lui Tudorel drept ”impecabil”.


– Membrii grupului ăstuia îl consideră pe Ionel Dancă drept foarte prost. Dancă e purtătorul de cuvânt al PNL și participă destul de des la emisiunile Antenei 3. Este și normal ca un contestatar să fie desconsiderat. Dar Dancă e ceva special în ochii lor. Cam cum e Codrin în ochii oamenilor normali. Dancă e cel căruia Gâdea i-a urat s-o pupe în cur pe Kovesi.


– Oamenii din grupul ăsta sunt super homofobi. Dar nu își dau seama că urarea de a întreține acte sexuale cu un bărbat, venite din partea unui alt bărbat, nu e homofob cât e fix inversul. De exemplu, urmăriți comentariile puse la o poză cu Emil Hurezeanu și Rareș Bogdan.


– Este bulversant de ciudat să întâlnești oameni care nu știu cum funcționează internetul. La fiecare postare, dacă n-ați observat deja, comentariile sunt la persoana a doua, dar nu pentru că se iau unul de altul, sau comentează între ei, nu. Sunt la persoana a doua pentru că distinșii chiar cred că persoanele din postarea la care comentează sunt atente la ei. Asta exprimă una din două lucruri. Primul: că nu înțelegi cum funcționează netul, cum am mai zis, iar al doilea: ești atât de narcisist încât crezi că meriți atenția aia.


– Oamenii îi spun președintelui României ”Iohanus”. Am văzut toate variațiunile numelui lui, dar m-a lovit cel mai tare ”yohAnus”. Și chiar există un grup, aparent mult mai mare, atât cantitativ cât și calitativ, care reține acest nume.


Ca să concluzionez, mă bucur enorm că singurii prieteni pe care îi cam și care sunt membri în grupurile astea fie sunt trolli, fie vor să ”iasă din bulă”, fie sunt jurnaliști și așa înțeleg să-și promoveze articolele, îmbrăcându-le sub formă de propagandă și hrănind mințile narcisiste. Mă mai bucur să văd că libertatea de expresie și asociere funcționează, în sensul că mie mi-ar fi rușine să mă asociez cu asemenea oameni. Cum zicea și Umberto Eco (da, parafrazez din Eco), internetul și mediile sociale au dat voce prostimii. Și problema nu e că sunt proști, problema e că nu vor să învețe și că sunt mulți. Dar nici asta n-ar fi real o problemă, ci aceea că cineva profită de ei, îi ține proști și îi pune să voteze.

Nu. Nu sunt mândru de articolul ăsta. Ăștia sunt oameni adevărați. Printre comentarii poate fi vreunul al mamei cuiva, al vreunei profesoare sau știu eu cărui salvator de vieți. Fix de asta nu sunt mândru că trebuie să atrag atenția asupra gradului ciudat de clivaj în care se scaldă România contemporană. 100 de ani de la Marea Unire, câțiva ani de la marea dezbinare.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: