Previziuni oscaricești ispauliene – ediția 2018 (cu câștigători)

De 89 de ori s-au dat Oscarurile, acum e a 90-a oară. Am văzut mai toate filmele din listă, și-am să-mi dau cu părerea cum fac an-de-an. Apoi, la final, voi pune niște bani la o casă de pariuri. Să iasă ”combinația”. Ah, și trebuie să zic că anul ăsta nu am niciun film căruia să-i fi dat nota 10, însă remarc o luptă strânsă între pelicule memorabile din punct de vedere vizual. Verdele din Shape of Water, albastrul ochilor lui Churchill, culoarea nisipului marin din Dunkirk, căldura forțată din Lady Bird, accentele țesute în jurul lui Day Lewis în Phantom Thread, lumea perfectă din Get Out!, noroiul apăsător din Mudbound, sau simplul ”eye candy” al lui Blade Runner 2049 fac din Oscarurile de anul ăsta un concurs al filmelor, ei bine, frumoase! Dar să ne dăm cu părerea.

  1. Cele mai bune efecte vizuale

Începem cu Blade Runner 2049, unul dintre cele mai remarcabile filme de la Oscar. Nu insist cu detaliile, dar cu siguranță va lua fața Star Wars, Guardians of the Galaxy, sau Planet of the Apes. (Câștigător: Blade Runner)

  1. Cea mai bună editare

Surpriza aici este Baby Driver, nominalizat la mai multe categorii tehnice, însă statueta trebuie să meargă la Dunkirk, un film prea subapreciat. (Câștigător: Dunkirk)

  1. Cele mai bune costume

E simplu: singurul film despre haine, anume Phantom Thread. Detaliile puse în filmul ăsta pentru îmbrăcăminte și nu numai nu pot trece neobservate în ochii academiei. (Câștigător: Phantom Thread)

  1. Cel mai bun machiaj

Nici nu încape discuție. Darkest Hour va lua detașat aici. Pur și simplu nu poți să faci ce a făcut Kazuhiro Tsuji și să-l transformi pe Oldman în Churchill atât de credibil! (Câștigător: Darkest Hour)

  1. Cea mai bună cinematografie

Asta e una dintre categoriile preferate. Aici filmele sunt premiate pentru cum sunt trase cadrele, adică cât de frumos este filmul și cât de mult ți se transmite prin vizual. Blade Runner, mai exact Roger Deakins, va lua această categorie, dar lupta e strânsă. Și avem pentru prima dată o femeie nominalizată la această categorie, pentru filmul Mudbound! (Câștigător: Blade Runner)

  1. Cel mai bun ”production design”, zis și ”scenografie” în română

Lupta e strânsă între Blade Runner și The Shape of Water, dar cel de al doilea cred că va câștiga pentru că e ușor mai consistent. Dificil de spus, totuși. (Câștigător: The Shape of Water)

  1. Mixaj Sunet

Dunkirk. (Câștigător: Dunkirk)

  1. Editare Sunet

Dunkirk. Și e relativ simplu să-l dai câștigător. Îmbinarea perfectă dintre sunetul dureros al armelor, valurile mării, zgomotul de motor Rolls Royce al Spitfire-lor, coroborate cu acele nuanțe muzicale menite să-ți păstreze starea de tensiune sunt supremația în tehnologie audio. (Câștigător: Dunkirk)

  1. Cea mai bună muzică

Când se bat John Williams, Andre Desplat și Hans Zimmer, e greu să spui cine câștigă, dar eu am să merg pe bagheta lui Desplat în The Shape of Water. (Câștigător: Shape of Water)

  1. Cel mai bun scenariu adaptat

Call me by your name. Uitați-vă la film și veți vedea de ce. (Câștigător: Call me by your name)

  1. Cel mai bun scenariu original

Aici principalele favorite sunt The Shape of Water și Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, câștigător fiind Martin McDonagh, autorul celui din urmă. (Câștigător: Get Out! Marea surpriză, zic eu)

  1. Cea mai bună actriță în rol secundar

Cu tubul de oxigen în nas și intransigentă, mama Tonyei Harding interpretată de Allison Janney are prima șansă cu filmul I, Tonya. Laurie Metcalf din Lady Bird a fost o surpriză plăcută. (Câștigătoare: Allison Janney din I, Tonya)

  1. Cel mai bun actor în rol secundar

Aici vorbim despre un film cu doi nominalizați, deci clar unul va lua pentru Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, dar acela va fi Sam Rockwell. Și tot aici găsim singura nominalizarea a unui superb film, The Florida Project, cu un Willem Dafoe într-un rol atipic lui. (Câștigător: Sam Rockwell din Three Billboards)

  1. Cea mai bună actriță în rol principal

Țin cu Margot Robbie, dar n-are nicio șansă reală în fața lui Frances McDormand pentru rolul din Three Billboards… Altfel, Meryl Streep se află la a 145-a nominalizare. Ce erau oscarurile fără ea? (Câștigătoare: Frances McDormand in Three Billboards)

  1. Cel mai bun actor în rol principal

Probabil cel mai bun actor al tuturor timpurilor, Daniel Day Lewis pleacă cu șansa a 3a aici. Timothee Chalament, de care vom mai auzi cu siguranță, este pe locul doi pentru rolul din Call Me By Your Name, iar statueta o va lua, cu vârf și îndesat, Gary Oldman pentru rolul lui Churchill în Darkest Hour. (Câștigător: Gary Oldman)

  1. Cel mai bun regizor

Surpriza aici este Jordan Peele pentru Get Out!, zic eu, dar nu poți să nu-i dai lui Guillermo del Toro pentru acest superb proiect vizual, The Shape of Water. Pe data viitoare, Nolan. Știu că îți va veni rândul! (Câștigător: Guillermo del Toro pentru The Shape of Water)

  1. Cel mai bun film

Cu scenariu, actor, actriță și încă vreo două alte nominalizări, Three Billboards outside Ebbing, Missouri va lua la mustață fața lui The Shape of Water, filmul cu cele mai multe nominalizări, 13 la număr. (Câștigător: Shape of Water. Fără mustăți luate de data asta)

Pe lângă ce apare pariat mai jos, am mai pus 10 lei pe Frances McDormand și 5 pe Timothee. Instinctul îmi zice că acolo e rost de surpriză, dar sunt conștient că 5 lei dai, 5 lei face.

Bagi 10 lei, scoți 10 lei și 40 de bani. Așa e dacă nu poți să joci combinate…

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: