Ce se votează, de fapt, la referendumul din 6-7 octombrie?

Legea pentru revizuirea Constituției a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea are două articole.

Articolul unu zice ce se modifică și unde. Se face trimitere la articolul 48 din Constituție, alin 1: ”familia se întemeiază prin căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Până în prezent, textul suna așa: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația şi instruirea copiilor.” Deci este o singură diferență: ”liber consimțită între soți” versus ”liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”.

Articolul doi se referă la modul în care se face adoptarea modificării, respectiv prin referendum, conform articolului 151 din Constituție.

Atât.

Bun, și mă întrebați de ce mă agit? Păi de la fake news, evident. E plin netul, și în particular facebookul, de tot felul de conspirații că steluțele de pe buletinele de vot înseamnă altceva. Că se legalizează hoția, că devine Dragnea președinte, că se semnează moartea lui Soroș, că se triplează pensiile și alte demențe. Vedeți poze, dacă nu mă credeți.

Da, Dragnea e atât de nebun încât să facă referendum să fie grațiat și amnistiat și nu e atât de nebun încât să se pună președinte și prim ministru și șef la parlament, dacă tot o face…
Așa e. Legea e ca un contract la Vodafone cu clauze ascunse… De constituție nu mai zic.
Îi dau bani băiatului ăsta dacă-mi spune ce e după paravan!

Practic, românul nu mai are încredere în nimeni și oriunde vede o steluță dă în conspirații și agitații. Înțeleg lipsa de încredere în guvernarea actuală, dar legea de modificare a constituției a trecut prin Parlament, apoi a fost publicată în Monitorul Oficial, deci oricine poate vedea ce votează. Se mai pune întrebarea ”care lege de modificare a Constituției?”, păi e una singură, că dacă erau mai multe, se făceau mai multe referendumuri. Legea de modificare a constituției va fi publicată și la intrarea în secțiile de votare și se vor face campanii de promovare a acesteia, că doar vorbim de un proces electoral.

Deci, să ne intre bine în cap: la referendum se votează un singur lucru – schimbarea ”între soți” cu ”dintre un bărbat și o femeie”. Și atât. Ești de acord, votezi da, nu ești de acord, votezi nu. Sau boicot. Tu știi.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: