Mai mult decât orice, sunt curios de învățăturile pe care le va trage omenirea din criza asta.
Pandemia poate fi stăvilită complet în 3 scenarii:
- Găsim un vaccin și vaccinăm pe toată lumea. E simplu. Lucrurile se vor întoarce la normal, iar cei care nu au văzut cu ochii lor efectele virusului vor susține că e doar un mijloc de subjugare a omenirii, de provocare a autismului general, sau ceva… Dar vom fi vaccinați toți dacă se va face, asta e clar.
- Printr-un ”deus ex machina”, a se citi ”să apară vreo componentă neprevăzută care să oprească răspândirea virusului”. Mă gândesc la căldura de afară, la raze ultraviolete, la o pastilă sau substanță simplă la care toată lumea are acces acasă. Nu știu, ceva. Șansele sunt mici ca asta să se întâmple, dar ”s-a mai pățit”.
- Schimbarea comportamentului uman. Asta e momentan singura soluție pentru încetinirea pandemiei. Ne asigurăm că cei care iau virusul sunt vindecați, iar noi nu intrăm în contact cu ei. Simplu de zis, al naibii de dificil de făcut, dar e singura soluție existentă.
Punctul 3 presupune schimbarea comportamentului uman pe toate planurile. Iar schimbarea comportamentului uman are efecte imediate în economie, efecte pe termen scurt pe plan social și pe termen mediu în politică.
Cele din economie vor fi cele mai dubioase. Modelul curent bazat pe împrumutarea din viitor cu garanția răsplătirii sistematice a datoriei, deci menținerea unui comportament anume, va avea de suferit. Nu de suferit distructiv, ci transformativ. Nu vreau să par un expert în economie, că nu sunt. Un lucru e cert, dacă o majoritate a populației lumii își schimbă comportamentul, unele companii vor avea de pierdut, altele de câștigat. Sunt convins că abonamentele la Netflix sunt în creștere, cererile de home delivery s-au mărit vizibil, consumul de energie electrică casnică e în creștere și, în același timp, marile companii aeriene au pierderi de 80%. Hotelurile sunt goale, cafenelele, restaurantele și toate cele, la fel. Dacă jumătate din companiile lovite de acest comportament schimbat nu-și vor putea plăti ratele, creditele lor devin neeficiente, și dacă nu sunt garantate de stat, criza din 2008 revine.
Efectele pe plan social sunt și ele vizibile. Se cultivă ura față de cei care au șanse mari să fie infectați, iar asta nu e nimic nou. În istorie, leproșii erau leproși că erau plini de păcate, nu că aveau igienă precară. Trebuiau urâți. Dar când s-a înțeles că săpunul previne lepra și infecțiile bacteriene, toată societatea a început să se spele și chiar să-i condamne pe cei care nu se spală. Acum ne vom uita urât la cei care nu stau în casă (mai ales dacă se știu cu musca pe căciulă), care vor să strângă mâna, care nu strănută în cot, etc. Un alt element pe plan social care va fi măsurabil în 3-6 luni este digitalizarea. În bula noastră toată lumea e digitalizată. În afara bulei noastre, întreținerea trebuie să o plătesc cash, că dacă o fac prin transfer bancar, trebuie să aduc copie printată după ordinul de plată. Tot în afara bulei noastre, magazinele de la colț, piețele și cam 70% din ce reprezintă comerț cu amănuntul se face cu bani cash. Digitalizarea rezolvă problema interacțiunii umane fizice și din această privință. Vom vedea POS-uri în Obor în 12 luni, zic eu. Și un alt efect va fi asupra entuziasmului cu care sunt privite adunările publice de dimensiuni mari. Aici nu mai intru în detalii, că e clar.
Pe plan politic, însă, cele două categorii vor avea un ecou puternic care se va sedimenta apăsat. Legislația națională și internațională cu privire la prevenția pandemiilor și epidemiilor va fi actualizată și sporită. Se vor întocmi sancțiuni pentru statele care nu au luat măsuri suficiente de protecție și prevenție. Vor cădea guverne, se va adopta rapid votul electronic, iar instituțiile nu vor mai fi la fel de dependente de o prezență fizică.
Cât despre politica națională, dacă PNL reușește să rezolve epidemia în 2 luni, că mai devreme de 2 luni e aproape imposibil, toate procentele pe care le-au pierdut zilele astea e posibil să le recupereze. Și da, vom avea un nou chip mesianic pe plan politic în România, nu știu exact cine e, dar se prefigurează a fi Arafat, în ciuda dezacordului personal.
Și dacă nu mă credeți, vă zic atât: totul va începe cu diminuarea spațiului pentru știrile din sport, va continua cu mesaje vesele ”ce să faci în izolare”.
Ai gresit cand ai scris “Nadal”.
Ai utiat de scenariul 4: fara nicio gazda umana, virusul nu mai poate sa se raspandeasca. Logic!
ApreciazăApreciază
‘ș nebun :))
ApreciazăApreciază