Câte cazuri de Covid-19 există, de fapt, în România?

Numărul de cazuri raportate în România pare să fie constant în ultimele zile (între 200 și 460 de cazuri pe zi).

S-ar spune că nu testăm suficient, deși se raportează zilnic peste 2000 de teste utilizate. Poate o testare rapidă a întregii populații ar fi edificatoare, dar nu avem capacitatea să facem asta nici acum, nici într-un an.

Și totuși, care e rata reală de infectare a populației în România?

La ora actuală avem 4761 de cazuri de Covid-19. Nu-s cazuri active, că avem 528 de pacienți declarați recuperați. Dar să ne rezumăm la numărul de cazuri înregistrate. La 4761 cazuri, avem 209 morți declarate, ceea ce duce rata mortalității la 4,39%. Pare mică, nu? Poate că și este.

În alte țări mortalitatea diferă. În Germania e 1,87% în timp ce în Italia e 12.63%. Sunt mulți factori care influențează rata mortalității, dar de departe cele mai importante sunt: capacitatea sistemului de sănătate de a trata cazurile severe și capacitatea de testare a populației. Cu cât testezi mai mult, cu atât depistezi mai multe cazuri, iar rata mortalității scade. Sunt puține țări cu politici de testare răspândite la nivelul întregii populații, indiferent de simptome. În România, la ora actuală, se testează doar pacienți simptomatici, deci un lucru este clar: avem mai multe cazuri de infecții cu SARS-Cov-2 decât cele 4761 raportate. Dar cu cât?

Știm sigur că 209 persoane au decedat după ce au fost pozitive la testele Covid-19. În general e destul de simplu să atribui postum infectarea. Și sunt convins că deși sunt mai multe cazuri de persoane care au decedat după ce au suferit de Covid-19, nu cred că în România cifra lor este mult mai mare decât cea raportată. Dacă nu se află azi-mâine, se raportează moartea peste 4-5 zile, dar tot intră, într-un final, în această categorie. Așadar, am să iau cifra de 209 drept bună.

Dacă am avea mortalitatea de peste 12% a Italiei, ar trebui să avem doar vreo 1600 de cazuri raportate în țară. Cam puțin, nu?

Dacă am avea rata mortalității medie a lumii, de 5,7%, am avea ”doar” 3600 de cazuri în țară. Cu 1000 de cazuri mai puține decât cele raportate.

Dacă, totuși, am avea sistemul medical al Germaniei și capacitatea de testare a acestei țări, și am vedea o rată a mortalității de 1,87%, asta ar însemna că în România ar fi pe la 11.000 de cazuri de Covid-19.

11.000 de cazuri este o cifră destul de plauzibilă dacă e să luăm în seamă multiplicatorul de 2,5, care zice că o persoană infectată poate transmite mai departe la 2-3 persoane. Personal cred că avem mai puțin de 10.000 de cazuri reale de Covid-19 în România și, la rata actuală de infectare cu măsurile luate de distanțiere socială, nu cred că vom ajunge la 20.000 de cazuri active și raportate de Covid-19 (deci fără cei vindecați) pe săptămână. Și zic asta pentru că nu ne vom permite să ducem sistemul medical într-acolo încât să declare 1000 de morți săptămânal.

Deci, ca să ne asigurăm că nu ducem sistemul medical aproape de colaps, și că pe lângă cei suferinzi de Covid-19 nu vor mai muri și cei care suferă de alte boli sau care necesită asistență medicală (cancer, diabet, SIDA, accidente, alte infecții, nașteri, etc.), văr rog eu, respectați măsurile de distanțiere socială și aveți grijă de voi. Că nu, boala asta nu omoară numai bătrâni sau persoane care suferă deja de alte chestii. Dacă n-avem grijă, distrugem sistemul de sănătate, și o banală naștere nu mai poate avea loc în regim normal medical. O banală dializă sau un transplant standard nu se vor mai putea face, pentru că paturile și sălile de spital vor fi ocupate cu bolnavi de Covid-19. Pentru că dacă sistemul de sănătate pică, similar cu ce se petrece în Italia, avem rata de 12% și aici nu-i adunăm pe cei care mor din cauză că n-au primit asistența medicală banală de care aveau nevoie.

Aveți grijă de voi!

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: