Cunosc mai mulți români țigani decât romi români

S-a reactivat rasistul din fiecare român la vreme de pandemie de zici că antele 5G pentru asta sunt, nu pentru Covid-19. Bineînțeles, totul se rezumă la rasă, pentru că, nu-i așa, programarea genetică a comportamentului este evident un element rasial.

Băi, vă roagă fratele vostru foarte mult să nu mai fiți proști. Rasismul este top 3 tâmpenii care există în gândirea omului. Celelalte două sunt extratereștrii antici și pizza cu ananas.

Gândirea rasistă are la bază logică evoluționistă darwiniană. Și e tare, că cei mai rasiști sunt creaționiștii. Mă rog, logica darwiniană a rasismului se bazează pe conexiuni între interpretări și nu pe dovezi empirice. Dar să nu ne gândim la rasele de oameni, ci la cele canine, pentru o secundă. Prin selecție artificială, câinele a ajuns să fie cel mai modificat genetic animal de pe Pământ, dar rămâne o singură specie în ciuda varietății de rase. Un chihuahua poate să se împerecheze cu un ciobănesc carpatin, iar puii lor vor putea la rândul lor să aibă pui. Cu cât încrucișezi mai multe rase de câini între ele, cu atât ajungi mai ușor la numitorul comun: câinele pe care noi îl numim ”vagabond”. Deși diferențele rasiale între un dalmațian și un pomeranian sunt de toate felurile (blană, dimensiune, boli specifice), diferențele rasiale dintre un țigan și un neamț sunt mult mai mici. Iar cu cât diferențele fizice sunt mai mici, cu atât mai mici sunt diferențele comportamentale cauzate de rasă, deci de nevoile biologice/fiziologice.

Ok, deci rasa nu dictează comportamentul, dar ce o face? Păi cum ce? Psihologia individului. În psihologia individului intră un cumul de factori, de la experiențe personale din diverse categorii (traume, plăceri, etc.) la aderarea la o cultură anume, educația, motivarea, și așa mai departe. Mai pe scurt: suma experiențelor pe care le trăiește acea persoană. Dacă experiențele trăite de o persoană sunt dictate în principal de culoarea pielii sau apartenența la o anumită cultură, atunci e imposibil să ai un alt comportament.

Pune pauză și gândește-te sincer, câți români cu comportament țigănesc ai văzut? Câți albi care se comportă ca negrii ai văzut? Dar viceversa? Dacă rasa ar dicta un anumit comportament, acest gen de excepții ar fi atât de rare încât ar sări grav în ochi. Dar când jumătate din țară ascultă manele (am zis că ascultă, nu că recunosc), când un sfert din români apreciază bișnițarii care nu plătesc taxe și absolut toți suntem fani Ștefan Bănică, nu văd un numitor comun al logicii rasiste.

Personal cunosc destui romi care au refuzat să mai fie țigani. Cum, cum, ce? Da-da, romii care refuză să fie țigani sunt persoanele de etnie romă care nu mai aderă la cultura țigănească. Cultura țigănească e cea care generează probleme, nu rasa lor. Modul lor de a ”acționa” e dictat de felul în care ei se organizează (aș spune dezorganizează). Am fost profund curios de cine sunt și de unde vin romii, și am citit o carte. Se cheamă ”Țiganii”, a apărut la Humanitas și e scrisă de Angus Fraser. De când au apărut în Europa aceștia au avut o cultură nomadă într-o lume sedentară. Din această cauză, forma lor de organizare e chiar pre-feudală, ei nedeținând terenuri și nefiind interesați să dețină teritorii. Ca să poți să fii nomad în Europa medievală îți trebuiau scrisori de la domnitori care îți permiteau să te deplasezi. Scrisorile astea încă există, și ca să le obțină susțineau că sunt creștini egipteni (de unde ”gypsies”) care au plecat în pribegie de penitență pentru păcatele lor. Au avut zeci de astfel de scrisori obținute prin înșelăciune (pribegia trebuia să dureze 7 ani, iar ei nu veneau din Egipt), ceea ce le-a atras o reputație proastă. Menținerea lor la marginea societății și transformarea lor în robi (nu sclavi, că e o diferență, fie ea și mică) nu a ajutat la deschiderea lor către cultura care-i oprima. Și de aici un cerc vicios constant.

Romii care au reușit să iasă din această cultură sunt oameni perfect normali (și ăia care n-au ieșit sunt, dar înțelegi ce zic). Cultura țigănească este creată în și de cultura Europeană, asta frumoasă pe care o preamărim ca fiind cea mai mișto din lume. Până nu acceptăm că fără o intervenție constantă și sistemică (trăi-mi-ar pleonasmul) în lumea țiganilor nu vom putea să îi scoatem de acolo, vom avea tot felul de proști care cer ”exterminarea țiganilor că așa sunt ei concepuți genetic, să fure, să înșele și să nu muncească”.

Spuneți-mi, cum sunt concepuți genetic următorii (toți de rasă romă/țigănească): Robert Plant (cântărețul de la Led Zeppelin), Ilie Năstase (marele român, nu rom), Pablo Picasso (ăla cu Guernica), Zlatan Ibrahimovic (chiar el), Elvis Presley (regele), Gheorghe Zamfir (maestru naiului),  Anton Pann (bulgarul ăla a cărui muzică o cânți pe post de imn național), Django Reinhardt (pe ăsta te las să-l gugăluiești), Charlie Chaplin, Michael Caine, Ronnie Wood, Dida Drăgan, etc, etc, etc.

Repetați după mine: rasa nu are nicio treabă cu cultura. Cunosc mai mulți români țigani decât romi români. Ce simte și trăiește un om este punctul unde trebuie să lucrăm. Trebuie să-i facem să simtă românește/europenește. Cu unii reușim, cu alții nu. Poate că e proastă cultura noastră, nu știu, dar a lor mi-e clar că nu e bună atâta vreme cât ei se supun bulibașei și nu recunosc statul care acum nu le mai vrea răul. Trebuie să găsim punctul comun, dar pornirile rasiste nu duc la niciun punct comun. Aculturarea țiganilor e un proces dificil, care a dat rezultate în multe țări, sau poate credeți că Romii Europei au fugit toți în România și nu au fost asimilați? Lol.

În încheiere vreau să zic că cunosc și apreciez atât de mulți oameni care lucrează direct în comunitățile romilor și-mi scot pălăria în fața lor. Aceștia sunt oamenii pe care trebuie să-i ascultăm când vine vorba de intervenționism și gentrificat o cultură care-și face sieși rău.

(crecă am bătut recordul la paranteze în textul ăsta. yasss!)

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Un gând despre „Cunosc mai mulți români țigani decât romi români”

  1. Salut.
    Ai putea spune ca nu aduc argumente ci numai raspund, intorc vorba si incerc sa distorsionez logica ta. Da, sunt, exista tigani romanizati. Oameni care traiesc normal. Ca mine si ca tine. Care au refuzat cum scrii tu sa mai fie tigani. Din nefericire foarte putini. Infim de putini.
    Super multi sunt din pacate cei carora cultura lor romaneasca nu li se mai pare interesanta si imbratiseaza “cultura” tiganilor. ***Hai ca am facut si o gluma. Tigani…cultura…intelegeti voi…***
    Manelele sunt mai interesante decat muzica bunicilor de la tara.
    De ce? Din acelasi motiv din care au vandut pamantul castigat de strabunicul mort in Razboiul de Independenta, ca sa si ia Lincoln Navigator. Ca mai apoi sa l vanda pe nimic pentru ca nu l putea alimenta.
    PENTRU CA SUNT IDIOTI. Pentru ca din nefericire prostia, incultura si educatia prosta atrag mai mult. Corect. Nu rasa este de vina. Dar nu poti aduce negrii din Africa care taiau mainile dusmanilor zilnic, in Europa, incercand sa l civilizezi aici, la 20 de ani. N ai sa reusesti.
    Daca vrei sa faci asta iei copiii de sugari si ai cresti cum trebuie. Si nici atunci nu se stie daca nu cumva, intr-o zi, te trezesti ca copilul tau negru, intr-o noapte, iti scoate si iti musca inima numai pentru ca gena strabunicului i-a spus asa.
    Tiganii??? O plaga. Nu pentru ca nu pot iesi de acolo….deja ma simt constrans sa spun asta de acel procent dintre ei care au reusit…nu ma simt confortabil… ci pentru ca ne atrag pe noi acolo, in mocirla lor. Nu i vina lor. Dar sunt o plaga. Camatarie, proxenetism, puscarie, santaj, extorsiune, etc.
    NU MAI ARUNCATI VINA PE MEDIU!!! E MAI USOR SA FACI ASTA DECAT SA INVETI. TRADITIE!!! La ei daca nu faci puscarie nu esti barbat.
    Sincer…argumentele tale sunt pur teoretice. Ca simt eu e ca ti lipseste practica. Eu am trait intre ei. La granita cu ei. Si nu sunt nazist dar au avut dreptate asupra unui lucru. Exista oameni inferiori. Cu scuze procentului mic care au iesit din mocirla, Exceptia confirma regula.
    Si in legatura cu Stefan Banica…te rog vorbeste in numele tau.

    Apreciază

Lasă un comentariu