Care este prețul unui protest?

Gata, vreau să renunț la retorica cu treij dă lei dă câine. Care e prețul real al uni protest? Nu România tevisme și antenisme dintr-astea nedovedite.

Păi sunt mai multe moduri de a ”testa” piața. Modul propus de mine are mai multe fațete. Începem prin a lua salariul mediu lunar, să-l împărțim la zilele lunii și, printr-o coincidență, dăm de o paritate frumoasă. Într-o zi din lună, în medie, un român câștigă 100 de lei. Dacă împarți 100 de lei la 24 ai 4 lei pe oră. Un protest ține vreo 3 ore și, să presupunem, la el participă vreo 50.000 de oameni. Patru ori trei ori cinci zeci de mii dau 600.000 (șase sute de mii) de lei.

Bine, calculul este exagerat, pentru că mai nimeni nu produce efectiv pe timpul protestului, ci doar în cele 8 ore de muncă. Dar dacă omul produce suficient în cele 8 ore încât să-și poată dedica restul timpului oricăror altor activități neproductive, putem împinge analogia spre general. Dacă n-ar produce suficient în cele opt ore, omul nostru și-ar dedica timpul ca să producă și mai mult, încât să ajungă la ceea ce pentru el e ”suficient”.

Mbun, deci prețul unui protest este de 600.000 de lei. Dar care e prețul cu logistica? Păi la 50.000 de oameni sunt vreo 10.000 care au un banner, o pancartă, o vuvuzelă sau un steag. Prețul unei astfel de ”meschinării” se duce, în medie, pe la 3 lei. Unele-s mult mai scumpe, altele gratuite. Deci adăugăm 30.000 de lei la 600.000. Apoi transportul, pentru că oamenii aceia se deplasează. Să presupunem că jumătate dintre ei nu dau nimic, că merg pe jos sau îi ia un prieten. Dar 25.000 au dat, în medie, 3 lei pe drum. Că au abonament la metrou, sau au venit cu bicicleta, sau ceva, dar dus-întors pare a fi legitim. Nu 5 lei, cât e cartela sau biletul cu două călători, dar nici nimic. Deci 25.000 ori trei mai aduc 75.000 de lei. Mâncarea, țigările și băutura n-o pun la socoteală, că astea ar fi fost consumate și dacă protestatarul ar fi stata acasă.

Și știți care e partea cea mai mișto? Benzina e accizată, salariul impozitat și comisionat. Metroul și RATB-ul sunt de stat, iar materialele folosite pentru confecționarea de pancarte sunt purtătoare de TVA. Deci un 35% din cele 700.000 se duc la stat, că vreți, că nu vreți.

Și că tot vorbim de stat, întregii nebunii trebuie să i se alăture și acesta. Efective, jandarmi, poliție, securitate, multă lume care altfel ar sta acasă. Preț? Păi să vedem. La 50.000 de oameni ai nevoie de vreo 1000 de menținători de pace, fie polițiști, fie jandarmi. Nefiind la ora normală de lucru, ci chemați în misiune, și știind că la stat salariul mediu e mai mare decât la buget, putem pune 5 lei pe oră. Cinci, ori o mie, ori cinci ore (că trebuie să stai de la început până la sfârșit), astea sunt încă 25.000 de lei. Plus vreo 10.000 pentru mișcarea mașinilor, dubelor și salvărilor la locul necesar, avem suma pe care o cheltuie statul.

Deci, însumând costul de timp, sau de oportunitate, și adăugând consumabilele, avem peste 705.000 de partea protestatarilor și 35.000 de partea statului, deci 740.000 de lei. La cursul de azi al euro, vreo 160.000. Trei apartamente cu două camere în Titan. Nu e mult, nici puțin. Dar e clar că tot efortul acesta ar putea fi direcționat în altă parte. În consum, în liniște, în citirea cărții în pat sau privitul filmului. Însă noi alegem să aruncăm pe geam banii aceia în mod sistematic.

Și da, știu că nu e cel mai corect calcul făcut vreodată, dar altul mai real nici n-am văzut. Și dacă tot concluzionăm, eu zic că adesea merită investiția.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: