Scuzele se prezintă, iertarea se cere

Prea frecvente sunt greșelile astea de limbă și de logică. Haideți să le clarificăm.

De ce e greșit ”îmi cer scuze”?

Pentru că scuzele nu se cer, ci se prezintă. Poți cere să fii scuzat, sub forma ”scuzați-mă” sau, varianta oficială, ”îmi prezint scuzele pentru…”. Se mai întâlnește ”scuzele mele” sau notoriul și corectul ”vă rog să mă scuzați”.

Varianta ultra-întâlnită ”îmi cer scuze” este greșită. Ori ceri să fii scuzat, ori îți prezinți scuzele. Și, cu atât mai mult nu-ți ceri scuze ție. Poți spune ”îți cer scuze”, dar asta înseamnă că vrei ca omul care ți-a greșit să-și prezinte scuzele.

De asta susțin variantele: ”cer scuze”, ”scuze”, ”scuzați-mă”, ”vă rog să mă scuzați” sau ”îmi prezint scuzele” variantei ”îmi cer scuze”.

Dar gata cu scuzele. Să trecem la iertare. De ce e greșit ”îmi cer iertare?”

Iertarea nu e un drept pe care să ți-l ceri, ci o formă elegantă de clemență. Astfel, clemența se cere de la cineva, nu ți-o ceri, cu atât mai puțin ție.

Deci, din nou, nu merge cu ”îmi cer iertare”, ci ”cer iertare”. Logica e simplă, iertarea se oferă, iar similar cu formularea ”îmi cer dreptul…”, dacă ar fi corectă gramatical am zice ”îmi cer iertarea”, că n-are sens să spui ”îmi cer drept”.

Așadar, variantele corecte ale lui ”îmi cer iertare” ar fi: ”vă rog să mă iertați”, ”iertați-mă”, ”vă cer iertare”, ”cer iertare”, ”sper că mă veți putea ierta”.

Și să termin cu malițiozitatea, ca orice greșeală care se propagă în mulțime precum corupția în guvern, aceste variante sunt în cotidian de atâta timp încât sunt acceptate ca fiind corecte fără nicio urmă de rezistență, deși sunt ilogice. Deci dacă le veți folosi nu vă expuneți în niciun fel, dar ar fi mult mai ok să adoptați oricare dintre variantele corecte, pentru un mai bun respect adresat limbii române.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: