Al treilea cel mai sărac județ – cel mai puternic județ

Știți despre ce vorbesc. Teleormanul. Este al treilea cel mai sărac județ din România dacă ne uităm la produsul intern brut pe cap de locuitor. În 2016 PIB-ul din Teleorman era de 4.413 euro/locuitor. Mai sărace decât Teleormanul erau doar Botoșaniul, cu 4.171 și Vasluiul cu 3.884. Ca să înțelegem, PIB-ul Bucureștiului pe cap de locuitor era în 2016 22.667 euro, iar media națională era 8600 euro (detalii aici). Tot ca o formă de coincidență, în județul Teleorman, zice-se, nu există nicio librărie. Mă rog, există opt firme care să aibă această activitate conform CAEN, cu niciun rezultat pe Google Maps dacă cauți ”librărie” în Teleorman (să nu-mi spuneți că Inmedio-ul din Kaufland e librărie, vă rog).

Și totuși, cel mai influent om din România este din Teleorman, adică președintele partidului cu cele mai multe mandate în Parlamentul României. Viitorul Prim-ministru este tot din Teleorman. Ministrul Administrației și Internelor, poate cel mai puternic minister dintre ministere, este tot din Teleorman. Unul dintre cei mai bogați oameni din România, Ioan Niculae, șeful grupului InterAgro, este din Teleorman. În 2013 el era cel mai bogat din țară cu o avere de 1,7 miliarde de euro.

Se bat cap-în-cap cifrele și afirmațiile? Nicidecum. Ia vedeți atitudinea oamenilor din Teleorman în filmulețul ăsta al celor de la Recorder.

Zice un nene la un moment dat că în alte state au fost oameni scoși de la închisoare și puși președinți (referire evidentă la Neslon Mandela, închis pentru că protesta împotriva unui regim discriminatoriu, eliberat după abolirea politicilor discriminatorii, ales președinte pentru că simboliza înfrângerea apartheid-ului, dar cine să înțeleagă?). Mie fraza asta mi se pare definiția a ce se întâmplă în Teleorman, pe de o parte, și în România, per ansamblu. Cu alte cuvinte, ca un om să fie influent, puternic, să facă bani cu căruța, el trebuie să te țină prost. Nu zic nimic nou, dar aici e dovada supremă, în Teleorman. Cunosc multă lume care vine din județul respectiv. Oameni cu carte, cu cap, cu logică, muncitori și sârguincioși. Au părăsit Teleormanul pentru ceva mai bun, în altă parte. Și în aparență similar cu modul în care românul alege Italia pentru venitul său. Zic în aparență pentru că există o diferență esențială. Nu toți românii care pleacă în Italia reușesc, nu toți pleacă pentru că nu se pot realiza în România și majoritatea lor doresc să se întoarcă. În Teleorman însă ca să reușești e simplu: partidul. Dacă nu vrei să te prostituezi doctrinar și totuși ai aspirații mărețe, cam ești nevoit să părăsești județul. Iar cei care rămân și nu aleg partidul par a fi sortiți sărăciei. Iar asta pentru că altfel, cu librării, oameni citiți și care să aducă plus-valoarea necesară creșterii județului, partidul nu mai e influent.

Nimeni nu o va recunoaște vreodată, susținători ai PSD-ului și con-județeni din Teleorman, dar ei îi vor vota constant pe cei care-i țin în sărăcie și vor închide ochii la toate abuzurile lor, pentru că sunt de-ai lor. Și nu pentru că au vreo frică să gândească altfel, ci pentru că nu pot. Logica lui ”ce dacă n-au făcut nimic, că fură, sunt de-ai noștri” este ultra-falimentară și e izvorâtă din cel mai răspândit complex de care suferă românul, cel napoleonic. Pentru mine important e să o duc mai bine, nu să susțin un incompetent la putere. Cum pot eu, român, să las la butoanele cele mai importante ale țării trei oameni care și-au ținut județul în topul celor mai sărace și proaste, din (a doua?) cea mai săracă și proastă țară din UE. Pentru un om prost și sărac important e să nu pară prost și sărac, deci el e mândru că a dat pe cineva puternic la cârma țării, nedându-și seama, și nu e vina lui, că oamenii ăia au ajuns acolo profitând de sărăcia și prostia lor, nu pe baza unor criterii obiective, cum ar fi competența, bunele-intenții, integritatea, sau rezultatele.

Țin să re-interpretez titlul. Al treilea cel mai sărac județ din a doua cea mai săracă țară din UE va avea președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019. Democrație, te iubesc!

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Un gând despre „Al treilea cel mai sărac județ – cel mai puternic județ”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: