Previziuni Oscaricești IsPauliene – ediția 2019 (cu câștigători)

Și iată-ne la a 91-a ediție a Oscarurilor și a 4a ediție de predicții Ispauliene. Un an relativ slab comparativ cu cele anterioare, dar care aduce niște premiere inedite. De exemplu, Melissa McCarthy, o actriță relativ greu de suportat și cu apariții dubioase în comedii mediocre, a reușit să impresioneze Academia cu rolul din ”Can You Ever Forgive Me”, motiv pentru care și-a luat nominalizare. Iar filmul nu e prost deloc, chiar îl recomand cu căldură. O altă posibilă premieră este la categoria ”Cele mai bune costume”, unde toate cele 5 nominalizări sunt deținute de femei, realizatoare ale costumelor, Sandy Powell fiind nominalizată de două ori pentru munca ei din ”The Favourite” și ”Mary Poppins”. Însă elementul meu preferat este nominalizarea la ”cea mai bună cinematografie” a lui Roma, filmat în alb negru și produs de Netflix. De ce mi se pare intrigant? Păi ”cea mai bună cinematografie” se traduce prin cât de frumos e filmul din punct de vedere vizual, cât de mult îți rămân secvențe întipărite pe retină, sau cât de expresive sunt cadrele alese de ”cinematographer” pentru a reda trăirile din scena cu pricina. Dar hai să n-o mai lungim și să trecem direct la predicții.

 1. Cele mai bune efecte vizuale

Pentru că n-a prea fost băgat în seamă la celelalte categorii și pentru că e splendid, First Man are cea mai mare șansă. Academia pare că e sătulă să susțină CGI-ul din filmele cu super-eroi la infinit, deci mizez pe biograficul lui Neil Armstrong. (Câștigător: First Man)

 1. Cea mai bună editare a filmului

La această categorie se vorbește despre cât de bine poți să spui o poveste doar din editarea secvențelor, ce alege regizorul/editorul să prezinte vizual ca să susțină povestea. Și deși mi-a plăcut foarte mult editarea din First Man, din păcate filmul nu a fost nominalizat, dar aseară am văzut Vice și am rămas impresionat de metaforele puse cu forța, dar extrem de ilare și memorabile. Așadar, filmul în care Christian Bale îl joacă pe Dick Cheney va lua statueta. (Câștigător: Bohemian Rhapsody)

 1. Cele mai bune costume

Aici e simplu să spui Sandy Powell, dar în care film? Păi în The Favourite, bineînțeles. Și cu toate astea, trebuie să spun, că la această categorie e o bătălie foarte strânsă, cu Mary Queen of Scots, The Ballad of Buster Scruggs și chiar Black Panther păstrând șanse reale. (Câștigător: Black Panther)

 1. Cel mai bun machiaj

Doar 3 nominalizări la această categorie, ceea ce e ciudat, mai ales când ai în același an un film precum Stan & Ollie care nu a prins lista finală. Însă cine a reușit să-l facă pe Christian Bale să semene cu Dick Cheney tânăr sau bătrân, și pe Sam Rockwell să semene cu George W Bush, merită statuia, deci Vice cu Greg Cannom vor lua statuia. (Câștigător: Vice)

 1. Cea mai bună cinematografie

Cum vorbeam mai sus, cu Roma nominalizat, precum și alte 2 filme în limbă străină, Cold War și Never Look Away, categoria pe care aș numi-o ”cât de frumos e filmul” îl va avea câștigător pe Alfonso Cuaron cu aproape-autobiograficul Roma. O premieră, că până acum, de când s-a inventat filmul color, niciun film alb negru nu a câștigat această categorie. (Câștigător: Roma)

 1. Cel mai bun ”production design”, zis și ”scenografie” în română

Cum știi cine câștigă aici? Păi imaginează-ți că filmul e dat la TV și tu butonezi și îl prinzi pe la mijloc. Poți să-ți dai seama ce film e după 10 secunde de urmărit? Dacă da, ăla e câștigătorul. După definiția asta, e dificil de spus cine câștigă, dar efortul depus pentru The Favourite nu va scăpa nepremiat. (Câștigător: Black Panther)

 1. Mixaj Sunet

Având două filme cu muzică, practic lupta se dă între ele. Bohemian Rhapsody are un mixaj foarte bun, dar câștigător va fi A Star Is Born. (Câștigător: Bohemian Rhapsody)

 1. Editare sunet

Bohemian Rhapsody. (Câștigător: Bohemian Rhapsody)

 1. Cea mai bună melodie

”Shallow” din A Star Is Born. Nu pentru că a făcut senzație, ci pentru că e chiar bună melodia. (Câștigător: A Star Is Born)

 1. Cea mai bună muzică

Și acum îmi vine să fredonez tema din Blackkklansman, deci, Ternce Blanchard, succes! (Câștigător: Black Panther)

 1. Cel mai bun film străin

Roma. Dar e o luptă strânsă la această categorie cum nu prea a mai fost la Oscaruri. (Câștigător: Roma)

 1. Cel mai bun scenariu adaptat

Eh, de acum începe distracția. Toate cele 5 scenarii sunt foarte bune, dar ținând seama la câte premii a luat anterior, Blackkklansman e cu prima șansă. Spike Lee dă gherle des, dar la scenarii nu prea. (Câștigător: Blackkklansman)

 1. Cel mai bun scenariu original

Altă luptă strânsă. Cred că bătălia finală se dă între The Favourite, Roma și Vice, iar câștigător va fi cel din urmă. Deloc dificil de urmărit și implicând cât mai multe personaje reale în film, subliniind caracterul autentic al evenimentelor deși nota e ilară, n-ai cum să nu dai întâietate lui Adam McKay. (Câștigător: Green Book)

 1. Cea mai bună actriță în rol secundar

The Favourite are 2 nominalizări, pe Rachel Weisz și Emma Stone. N-am să ascund că preferata mea este Emma Stone care mi s-a părut că a jucat mai bine chiar și decât în La La Land. Dar, că mereu e un dar, favoritele sunt Rachel Weisz, Amy Adams și Regina King, aceasta din urmă având un rol care-i susține (ceea ce englezii numesc) ”range”-ul de actriță, iar performanța din If Beale Street Could Talk, pentru cel puțin 3 scene, este de-a dreptul memorabilă. (Câștigătoare: Regina King)

 1. Cel mai bun actor în rol secundar

Mai are un Oscar luat acum vreo 2 ani pentru aceeași categorie, dar nu cred că Mahershala Ali se va supăra că va mai lua unul. Și practic nu prea are concurență pentru categoria asta. (Câștigător: Mahershala Ali)

 1. Cea mai bună actriță în rol principal

O premieră frumoasă este Yalitza Aparicio din Roma, care se află la primul film din viața ei și deja e nominalizată la Oscar, însă nu are nicio șansă reală. La fel, nici Lady Gaga, care este o alegere de casting excelentă, dar atât. Lupta se dă între Glenn Close în The Wife și Olivia Colman în The Favourite, în rolul ciudatei regine Anna, și eu zic că ea va câștiga statueta. (Câștigătoare: Olivia Colman)

 1. Cel mai bun actor în rol principal

Poate cel mai clar câștigător dintre toți: Rami Malek. O alegere de casting bună coroborată cu multă muncă, dedicare și un pic de carismă, băiatul ăsta l-a recreat pe Freddie în Bohemian Rhapsody cum nimeni n-ar fi sperat sau chiar visat. (Câștigător: Rami Malek)

 1. Cel mai bun regizor

Alfonzo Cuaron cu al său Roma va duce statuia acasă. Dar trebuie să aplaud eforturile lui Yorghos Lanthimos pentru The Favourite. (Câștigător: Alfonzo Cuaron)

 1. Cel mai bun film

Asta e categoria pe care nu am nimerit-o niciodată. Nu știu dacă se va întâmpla și acum, dar e cam prima dată când filmul care mi-a plăcut cel mai mult e și cel care are cele mai mari șanse, deci și cel pe care voi paria, respectiv Roma. (Câștigător: Green Book)

Și ca să vedeți că vorbesc serios, vedeți mai jos pariurile. 😊

Iar îmi arunc banii pe geam. Sper să nu mă deie afară din casă nevasta.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: