Cine va fi candidatul PSD la prezidențiale?

Păi candidații posibili sunt: Gabriela Firea, Viorica Dăncilă, Liviu Pleșoianu, Tăriceanu, Ponta, Mircea Diaconu, Ioan Aurel Pop, Orlando Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae și Ecaterina Andronescu. S-ar putea să-mi scape vreunul-doi, dar la cât de mare e lista de români care-și doresc susținerea PSD pentru funcția asta, e și normal să greșesc.

Acum, eu am peste 1000 de prieteni pe Facebook cu drept de vot. Sunt convins că jumătate din ei au probleme când vine vorba să pună o față la jumătate din numele menționate de mine. Deci: Diaconu, Pop, Teodorovici, Fifor, Nicolae și Pleșoianu sunt ca zahărul pe gogoșile cu brânză sărată: de ornament. Mbine, nu zic că unii n-ar face o figură drăguță, dar PSD e pe trend descendent și nu-și permite să susțină un candidat non-notoriu.

Apoi PSD a votat, acum 2 zile, că ei vor susține un candidat din partid. Deci dacă Pro România sau ALDE nu fuzionează cu și-s absorbiți de PSD, Tăriceanu și Ponta n-au șanse reale. Până la urmă, deși salutară, o decizie de a susține un candidat din afara PSD n-ar face decât să adâncească trendul descendent al partidului. Ceea ce ne duce la următoarele 3 nume: Firea, Dăncilă și Andronescu. Da, ce vreme să fii în viață, cele 3 persoane cu cele mai mari șanse de a fi prezidențiabilii PSD sunt femei.

Dintre cele 3, Abramburica are cele mai mici șanse, pentru că e foarte atacabilă pentru dezastrul din educație. Orice tânăr de 30 de ani care a prins-o ministru al educației poate să facă o anticampanie decentă. Deci am rămas la lupta Firea-Dăncilă. Mereu am zis că Găbița va fi candidatul PSD la prezidențiale. Este suficient de guralivă, ca să nu zic mahalagioacă, cât să se certe cu orice Iohannis, Barna sau Tăriceanu ce i-ar apărea în față, și suficient de notorie cât să tragă partidul după ea. Mai mult, este cel mai votat om al PSD-ului din ultimii 3 ani. Mă rog, are 250.000 de voturi pe care nu le-ar mai obține în București mâine, că e cu adevărat incompetentă. Dar are șanse mari să ducă PSD în turul 2, ceea ce e tot ce PSD își dorește. De partea cealaltă, Tanti Veo are mai mult o obligație decât are o șansă. Dacă vrea să rămână la guvernare încă un an și jumătate, să țină partidul și să nu-l vadă ducându-se pe apa Belinei, trebuie să ceară legitimitatea votului, și e în cea mai mare poziție de decizie. E ”de facto” cel mai puternic om din țară și este și președintele PSD, notorietatea ei crește chiar dacă aprobarea publică e mică, iar dacă în perioada în care Dragnea își permitea să meargă cu BMW-ul fără ITP soluția logică era Firea, Dăncilă s-ar putea să nu vrea, sau, mai repede, să nu aibă de ales.

Fără susținerea Pro Ro și ALDE, PSD are slabe șanse să prindă un tur secund la prezidențiale, ceea ce ar fi un vis umed al fiecărui tefelist de rând: Iohannis și Barna în turul 2. Dar, oricâtă vâlvă ar face Tăriceanu sau Ponta, tot PSD conduce negocierile, tot PSD are (încă aproape) majoritate în Parlament, iar în fruntea negocierilor se află Tanti Veo.

Decizia nefiind luată încă, treaba e simplă. Viorica Dăncilă va candida doar dacă va fi susținută de ALDE și Pro RO. Dacă nu, Firea e alegerea cu cele mai mari șanse.

Orice altă temă rusească de genul ”Pleșoianu e soluția pentru România” nu va face decât să adâncească trendul descendent al PSD. Și zic asta pentru că rusa, fie ea limbă sau ideologie, nu are coerență în română.

Photo luată de aici

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: