Previziuni oscaricești IsPauliene – ediția 2017

Și iată-ne, din nou, la ceasul morții pentru unii, ceasul fericirii pentru alții. Cine ia Oscarul? Mbine… Oscarurile, că se dau mai multe statuete, așa. Și cum v-am obișnuit (sper), voi face o listă cu cine zic eu că le ia. Voi vorbi doar despre categoriile majore și, înainte de a începe, recunosc că nu am văzut toate filmele încă.

Cel mai bun design (production design) este prima categorie despre care vorbim în care se bat La La Land și Arrival, cel mai bine cotate filme. Părerea mea este că statueta va merge la La La Land. Production design-ul se referă la modul în care vizualul se pliază pe senzația care trebuie transmisă audienței, iar La La Land a depus mult efort vizibil aici.

Cea mai bună animație cred că va merge la Zootopia. Recunosc, cred asta pentru că e singurul din listă pe care l-am văzut.

Cea mai bună muzică aduce surpriza plăcută numită Moonlight care are vreo trei scene extraordinare ridicate la cer de muzica pe care se petrec. Totuși, fără prea mari surprize, muzica din La La Land iese în evidență puternic, deci musical-ul va avea întâietate aici.

Cel mai bun cântec va merge la City of Stars una dintre cele două nominalizări ale LLL, dar trebuie să spun că sunt surprins că Pharell și ce a făcut el pentru Hidden Figures nu se bucură de aprecierea Academiei. Păcat.

Cel mai bun machiaj e o categorie surprinzătoare. Avem un film străin – A Man Called Ove, Suicide Squad și Star Trek. Acum, multe i se pot imputa filmului lui Ayer, dar nu și machiajul care a fost perfect, deci Suicide Squad va lua statueta aici. Zic eu.

Cele mai bune efecte vizuale este categoria în care se bat diverse blockbuster-e. E foarte dificil de spus cine va lua statueta aici, însă am să merg pe ce mi-a plăcut mie, și anume Star Wars, pentru că deși miroase a naftalină, la capitolul efecte speciale, văd, franciza încă mai poate da lecții. Dar nici cu efortul depus pentru Cartea Junglei nu mi-e rușine.

Cea mai bună editare sunet cred că e o categorie care anul acesta e sinonimă cu La La Land. Ca idee, editarea sunet se referă la ce se alege ca sunet de fundal în diverse momente, ce dă frumusețe sau acuratețe auditivă unui film.

Cea mai bună editare video este o categoria unde toate nominalizările sunt meritoase, dar cel mai slab este Hacksaw Ridge, pe care îl voi numi de pe acum ”marele pierzător” al acestei ediții. Și da, deși mi-a plăcut mult Arrival, statueta va merge la LLL, din nou.

Cel mai bun mixaj sunet este, iarăși, o categorie rezervată LLL. Și dacă sunteți curioși care e diferența dintre editare și mixaj, ei bine mixajul se referă la felul în care sunetul este pliat pe scenă, ce se aude mai tare – fundalul sau personajele principale, cum se face fading-ul de la o mașină care trece prin fața camerelor… etc.

Cele mai bune costume e o categorie la care voi ignora LLL și voi spune că bătălia se dă între Allied și Florence Foster Jenkins. Iar dintre acestea 2, câștigătorul va fi Fantastic Beasts and Where to Find Them. Da, am făcut o glumă.

Cea mai bună cinematografie este, zic eu, printre cele mai importante categorii. Ea se referă la cât de bune sunt cadrele alese și modul în care sunt filmate ca să se plieze pe ”sentimentul” filmului. În Cazul acesta, LLL, Arrival și Moonlight sunt cele mai bune, toate trei având ”cinematographers” aflați la prima nominalizare. Dar nu e dificil ca să-ți dai seama că filmul care rămâne întipărit pe retină e La La Land (și o să câștige, desigur), deși mi-aș dori din suflet să ia e Moonlight, doar pentru scena din mare.

Cel mai bun scenariu adaptat va fi dat câștigătorului luptei dintre Arrival și Fences. Din păcate, Academia nu e fan SF, deci Fences al lui Denzel va câștiga.

Cel mai bun scenariu original va merge la La La Land, deși nici Manchester by the Sea sau The Lobster nu-s de neluat în seamă aici.

Cel mai bun regizor este Damien Chazelle, de la La La Land. Dar Doamne, cât de mult i-aș da eu statueta lui Villeneuve pentru Arrival.

Cea mai bună actriță într-un rol secundar aduce o premieră: trei femei de culoare nominalizate. Și da, toate trei au jucat foarte bine, dar lupta dintre Viola Davis (Fences) și Michelle Williams (Manchester by the Sea) va fi câștigată de Viola. A fost mult prea bună!

Cel mai bun actor în rol secundar aduce actori grei lângă unii cu mai puțină experiență. Dar Academia nu se prea uită la astea, așa că am să-l dau pe Mahershala Ali (Moonlight) câștigător.

Cea mai bună actriță în rol principal. Dragă Ema Stone, ai fost bună. Și știi care partea și mai bună? Nu prea ai concurență anul acesta (poate doar Maryl Streep pentru Florence Foster Jenkins), deci felicitări pentru Oscar.

Cel mai bun actor în rol principal. Aici nu mai e așa ușor. Sigur nu ia Andrew Garfield (Hacksaw Ridge), dar restul toți au o șansă. Pe a mea i-o dau lui Casey Affleck care m-a surprins plăcut în Manchester by the Sea.

Cel mai bun film al anului. Academia va da premiul lui La La Land. Dar eu nu. Eu l-aș da lui Arrival, deși filmul care mi-a plăcut cel mai mult anul acesta este Hidden Figures. Bineînțeles, eu nu sunt în Academie, deci felicitări LLL, imposibil să nu iei statueta cu atâtea nominalizări.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

3 gânduri despre „Previziuni oscaricești IsPauliene – ediția 2017”

Lasă un comentariu