Casa Dragonului versus Inelele Puterii

Dacă ar fi să le comparăm, care e mai mișto? Casa Dragonului vs Inelele Puterii – părere după primele 4 episoade.

Să facem o abordare comparată asupra celor două seriale. E timpuriu, că au apărut doar 5 episoade din Casa Dragonului (HotD) și 4 din Inelele Puterii (RoP). Dar nu e dificil de făcut. E dificil fără spoiler-e, dar nu au cum să fie majore că mnah, au părut prea puține episoade.

Valoarea de Prequel

În general când cineva încearcă să clădească o poveste nouă într-un univers deja existent, lucrurile vor crea frustrări din motive simple: inconsistență în continuitate, libertăți artistice, așteptări diferite ale privitorului, etc. Sunt aproape inexistente serialele prequel/spin-off care să aibă mai mult succes decât originalul. Cele două nu sunt excepții de la această regulă aparentă.

Totuși, ambele se bazează pe materiale publicate de autorii operelor originale, și tot ambele trebuie să scoată multă acțiune din burtă pentru că HotD are 10 episoade filmate și RoP are 8. HotD a fost prelungit cu încă un sezon, dar anunțul pentru RoP n-a apărut încă. Oricum ar fi, libertățile artistice și de narativă sunt multe.

Libertățile artistice

Există o mulțime de oameni nemulțumiți că apar elfi și halfooți negri. Că apar valirieni de culoare sau că femeile țin rol principal… în niște seriale cu dragoni, în niște lumi fictive luptând împotriva unui rău magic. Nu am cum să înțeleg genul ăsta de critică. Dar am cum să văd că adesea astea sunt folosite ca mijloace pentru a face apel la o audiență mai largă, mai variată etnic, prezentând niște povești scrise inițial pentru audiențe care nu-i includea în mod neapărat. E mai mult marketing decât casting/libertate artistică și este total irelevant când analizez serialele astea.

Care-i mai frumos?

HotD și RoP au încercat să prezinte câteva chestii frumoase din punct de vedere cinematografic. Dragon Stone-ul n-a fost niciodată mai mișto vizual ca în momentul confruntării dintre Daemon Targaryen și Otto Hightower. Moria și Numenor-ul arată în Rings of Power cel puțin la fel de frumos ca orice a creat Peter Jackson. Rings of Power a avut buget de peste 100 de milioane de dolari pe episod, în timp ce House of the Dragon e cotat la 20 de milioane pe episod, și se vede. Din punct de vedere al ”production value”, RoP bate HotD. Și cu toate astea, parcă nu-l bate cu 5-1, un 3-2 amărât, momentan.

Care-i mai pe Scenariu

Păi mnah, lucrăm cu materialul clientului. Aici e o discuție despre cine scrie mai bine: Tolkien sau Martin. Și sunt toți tolkieniții care o ard cu întâietatea, că primul contează și e cel mai bun, ca și cum aș zice că radioul lu Marconi e mai bun decât conexiunea bluetooth de la ultimul iPhone. Adică, vorbim despre răzbunarea împotriva ”răului” care are formă și se bate cu magie (Stătpânul Inelelor), versus răul care e portretizat de oameni și prostiile pe care le fac, indiferent dacă avem dragoni sau nu (Urzeala Tronurilor). Unii vor basme din toate punctele de vedere, alții vor telenovele cu sex, morți și dragoni. Io-s ăla cu telenovelele.

Actorii ăia

Păi dacă n-ai ce să joci, nicio replică mai smart, nu intri în competiție. Gen actorii din Rings of Power sunt fie făcuți din ceară – elfii și oamenii, zero sentimente, fie sunt niște caricaturi – halfooții ăia și dwarfii, fix niște chestii caricaturalele. La Casa Dragonului mai ai o reacție la o crimă, la ceva scene surprinzătoare, mai plânge lumea, mai astea. Nu avem ce să discutăm, cu un scenariu prost și niște actori mediocri nu ai ce să impresionezi. De Inelele Puterii, zic.

Muzica

Niciuna nu excelează. La Inelele Puterii ai vreo 3-4 montaje pe episod în care totul se transformă în slow-motion și pe fundal e muzică epică, parcă cineva face un documentar cu și despre elfi, cu nuanțe frumoase din LotR, că avem același compozitor, pe Howard Shore. La Casa Dragonului lucrurile par smulse fix din Game of Thrones, aceleași linii muzicale ca înainte, că avem același compozitor, deci nimic nou, poate și pentru că a trecut relativ puțin timp de la finalul GoT cât de la Lord of the Rings/The Hobbit. Cred că ce vreau să zic e că la capitolul muzică amândouă sunt bune și proaste în același timp, depinde de gusturi.

Părerea mea

Știe tot cititorul că sunt fan GRR și mai puțin JRR. Martin știe să aducă mundanul între dragoni. Tolkien știe să fie ”imersiv” în poveștile pe care le creează. La mine va câștiga oricând o poveste cu personaje realiste, cu motivații pe care le pot înțelege și în care oamenii mor, indiferent cât sunt de importanți pentru poveste. Deci, probabil din heităreală, țin mai mult cu Casa Dragonului decât cu Inelele Puterii. Dar ambele seriale ”fac justiție” fanilor Game of Thrones sau Lord of the Rings.

Ție care-ți place?

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Lasă un comentariu