Am fost și eu cândva un extremist-rasist-misogin-homofob

În imediat 14 ani de scris pe blog mi-am construit o reputație de persoană moderată. Mă rog, vreau să cred că am făcut asta. Adesea mă manifest spre nuanțare, contextualizare și înțelegerea liniștită a lucrurilor, iar atunci când nu se înțelege, mereu am recomandat întrebările.

Nu am fost niciodată fanul ideii de ”shoot first, ask quesions later”. Decât, poate, în adolescență. Am avut o perioadă stranie de rătăcire în care desenam svastici pe spatele caietelor, în care consideram că ”femeile nu merită nici măcar un scuipat” și eram ferm convins că fac parte dintr-o rasă superioară. Ba la un moment dat, mișcarea ”Noua Dreaptă” mă atrăgea. Reușiseră să mă convingă să pun semnătura pe un tabelaș care avea scopul să schimbe Constituția și să lase căsătoria doar între un bărbat și o femeie. Da, mișcarea asta nu e de acum 3-4 ani, e de prin 2007-așa, că nu aveam 18 ani de prea mult timp când am semnat.

Au fost perioade în care credeam în semnale transmise de natură și citeam horoscopul regulat. Am avut momente în care mâzgâleam pentagrame și citeam cu mult interes despre biserica satanistă. Mă uitam la filme precum ”Hitler, the rise of evil” cumva semi-apreciativ.

Apoi am mai crescut un pic și mi-am dat seama că nu-s singur pe lume. Că nu m-a ales providența să schimb omenirea, că nimeni nu mă urăște pentru ceea ce sunt, cât pentru ceea ce fac. Mi-am dat seama că nu pot locui singur într-o lume cu miliarde de locuitori și că, finalmente, iubesc omenirea. M-am schimbat, cu alte cuvinte. Pentru logica unora pot fi ipocrit, din moment ce susțineam că femeia nu merită nici măcar un scuipat iar acum sunt un feminist (moderat) convins. Pentru unii bărbați albi azi apar pe internet ca genul de om care se dă ”woke” doar ca să fută. Am primit argumentul ăsta de vreo zece ori certând diverși rasiști/misogini/conspiraționiști pe interneți și sunt sigur că nu se va opri niciodată câtă vreme comunicarea dintre cele două părți nu există.

Dar cum mi-am făcut ”tranziția” de la ceea ce azi aș numi un extremist la un ”propovăduitor” al moderației? Nu am avut nici un model, nici un mentor, nici vreun eveniment șocant în viață. De desenat svastici pe spatele caietului m-am oprit când m-a certat bunica mea unguroaică (am fost și anti-unguri o perioadă până m-am uitat în arborele genealogic). De nasolit cu femeile am încetat să mai fac atunci când am simțit prima dată dragostea aceea adevărată. Efectiv nu credeam că și femeile sunt tot oameni, iar azi mi se par super-oameni. Anti-religie n-am fost niciodată, și faza extremă pe subiect s-a născut din teribilism și muzică ciudată, și s-a încheiat cum a apărut: subit. Ultima urmă de rasism mi-a șters-o Mirel Palada (dintre toți oamenii de la care să înveți chestii, eu fix pe ultragiatorul bețiv Palada l-am ales). Am vorbit la cursul de sociologie despre diferențele minime dintre rasele umane, și am propus ideea mirosului, cum că ar fi distinct, și el m-a întrebat simplu: ești sigur că nu e creierul tău care generează impresia că negrii au un miros aparte? De homofobie am trecut cel mai greu, în principal pentru că nu cunoscusem pe nimeni care să se declare homosexual. Târziu, în timpul facultății, am înțeles că societatea noastră e de vină că lumii îi e frică să-și recunoască orientarea. Și am înțeles asta vorbind cu un coleg care în anul 3 de facultatea ne-a anunțat că e gay.

La un moment dat am plecat urechea la Roxin și începusem și eu să cred că limba dacă și limba latină erau totuna. Ba aderam și eu la acea prostie atribuită lui Enescu ”Mami, pot să le zic străinilor că sunt român? Sigur n-o să creadă că mă laud?”. O gândire fix de copil care nu înțelege că toate celelalte țări care au trecut prin naționalism gândesc fix la fel.

Dar apoi am pus mâna pe cărți. Acum vreo 10 ani am început să citesc constant, de toate pentru toți. SF, clasici, contemporani, istorie, filozofie, self help. Ba chiar am citit lucrări despre care am mimat că știu ceva în timpul facultății. Și cititul e principalul factor care a contribuit la viziunea mea moderată. Cu fiecare carte citită înțelegeam mai bine cum să disting bullșitul, ura, răutatea izvorâtă din prostie de ceea ce este just. Și-mi dau seama că pe măsură ce citesc mai mult devin și mai moderat. Nu știu dacă e doar la mine, dacă e vreun bias de confirmare din partea mea, dar fug de extreme cât pot de mult și cu cât citesc mai mult, cu atât depistez mai bine extremele.

Practic, m-am autodomesticit. De la un băiat tânăr care vorbea bine și care avea opinii destul de radicale, am ajuns să fiu avocatul comunicării, acceptării și cooperării. Dar uneori mai sar gardul pe o parte dintr-asta, spre stânga sau dreapta, sau sus sau jos. Și pentru asta mi-am luat cea mai bună garanție: oameni buni în jurul meu care îmi mai trag una și mă mai aduc pe linia normalului.

Am postat azi pe facebook o prostie care generează emoții destul de mari indiferent de tabăra în care te afli. Bineînțeles că mi-am luat-o pe coajă original, și bineînțeles că nu aia e opinia mea. Ba unii prieteni s-au arătat atât de indignați încât reacția lor a fost ”nu pot să cred că tu…”. O dovadă clară că emoțiile generate de comportament extrem sunt mai puternice și au șanse să fie mai importante în felul în care ești privit decât tot efortul tău de a fi bun/moderat.

Dar scriind realizez că asta a fost o problemă pentru toată lumea din România care a ajuns să înțeleagă lumea în care trăiește, nu doar să-și proiecteze fricile asupra ei. Eu nu sunt cu nimic mai special decât milioanele de români buni. Lor le mulțumesc că mă mențin și pe mine pe linia aceea pe care o consider bună tocmai pentru că e moderată și primește pe toată lumea, cu nuanțe, desigur.

Autor: ispaul

Eu scriu pe blog

Un gând despre „Am fost și eu cândva un extremist-rasist-misogin-homofob”

  1. “Idioții utili” așa se numesc cei care aderă la extremism. Ai aderat la curente filosofice făcute de unul și de altul. Omul nu are nevoie de facultatea de filosofie să fie un profesionist în a crea curente filosofice. Așa au apărut, reptilienii, extratereștrii, religiile, etc. ȘTIINȚA!!! fie că vorbim de unele recunoscute, unele spirituale așa cum sunt religiile, fie că vorbim despre pseudo-științe care la un moment dat vor deveni științe filosofice, sau li se va găsi o altă denumire, pentru că au mulți adepți. E greu să folosești moderația, extremiștii vor fi tot timpul împotriva moderației. Ești un indezirabil, un central dacă ești moderat în România. Aici este influența dintre vest și est, adică extreme. Înconjoară-te numai cu oameni ca și tine, care au trecut de “idiotismul util”. Ești influencer acum. Orice spui poate alimenta extremismul de orice fel. Nu da de-a gata soluția ci pune-i pe oameni să se întrebe. Doar așa se pot trezi, când se vor însingura și își vor da seama că ceva nu-i în regulă cu narațiunea, pentru că ei și-au pus întrebarea pe care tu ai sugerat-o si asa au aflat raspunsul. În moderație trebuie folosită filosofia socială ca și metodă de lucru.

    Apreciază

Lasă un comentariu